Hallandsposten

Lindberg hetast när Europaliga­n startade

-

VOLLEYBOLL: EUROPEAN LGE.

Sverige skakade Em-fyran Belgien i Golden European Leagueprem­iären. Hylte/halmstads spikerprof­il Viktor Lindberg, 22, utsågs till bäste hemmaspela­re. – De är lite bättre än vad vi är, men vi är där. Vi har chansen, tycker han.

SVERIGE 1 BELGIEN 3 (20–25, 25–23, 21–25, 17–25)

Åskådarna i ett välfyllt Forum i Örkelljung­a fick se Sverige spjärna emot bra under framför allt de tre första seten mot de favorittip­pade belgarna.

Fredric Gustavsson, till vardags i finska Kokkolan Tiikerit, gjorde flest poäng (19), men Viktor Lindberg rev ner applåder med en stark allroundin­sats. Hans totalt 17 poäng producerad­es inte bara med högerslägg­an utan också via starka servar (fyra ess), block och listiga petningar framme vid nätet. Själv säger han efteråt: – Det gick väl ganska bra. Det är lite för mycket misstag. Man hade väl ett par bra saker, men så hade man ett par dippar också. Det är bara att försöka hitta en bra nivå.

LINDBERG UTSÅGS TILL årets spelare i svensk volleyboll tidigare i våras och har öppet deklarerat att han hoppas på ett proffskont­rakt utomlands till nästa säsong.

– Det går väl sakta men säkert framåt. Vi får väl se efter den här matchen och lite längre fram hur det blir. Men det blir inte Hylte/halmstad i alla fall...?

– Jag får väl säga att det hoppas jag att det inte blir.

Svenska mästarna hade även liberon Anton Wijk Tegenrot i den svenska startuppst­ällningen. Övriga fem spelare, inklusive förre H/hpassaren Dardan Lushtaku, är alla baserade utomlands till vardags.

SVERIGE VANN BRONS i European League i fjol. I år är konkurrens­en tuffare och blågult är lägst rankat i gulddivisi­onens A-grupp, som även innehåller Slovakien och Estland.

Bara gruppsegra­ren är garanterad en plats i Final Four.

– Det är bara att knipa de andra matcherna då, säger Anton Wijk Tegenrot och menar att det finns mer att plocka ut av det svenska laget:

– Jag tror alla är ganska besvikna efter den här matchen för vi känner att vi har någon nivå till som vi borde komma upp på. Men vi ska ta åt oss att vi ändå är med och lirar.

Sveriges damlandsla­g – numera utan Hylte/halmstad-representa­tion – besegrade senare på lördagskvä­llen Schweiz i tre raka set (25–13, 26–24, 25–17) i silverdivi­sionen.

 ?? Bild: CARL FREDRIK JOHANSSON ?? PRISAD. Hylte/halmstads Viktor Lindberg fick pris som bäste svenske spelare när blågult förlorade European League-premiären mot Belgien.
Bild: CARL FREDRIK JOHANSSON PRISAD. Hylte/halmstads Viktor Lindberg fick pris som bäste svenske spelare när blågult förlorade European League-premiären mot Belgien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden