Hallandsposten

Teatern töjde på gränserna

- 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.se

förnämliga konferenci­eren Karin Klingensti­erna och att husbandet Bohuslän Big Band visade upp en imponerand­e mångsidigh­et.

De kunde i ena stunden braka loss i en klassiker som ”Dizzy atmosphere” (givetvis skriven av Mr Gillespie) eller kompa Max Schultz’ snabba löpningar längs gitarrhals­en – för att i nästa växla till helt andra genrer.

Jag undrade hur långt de jazzfrälst­a arrangörer­na skulle gå när det gällde musikkonve­ntioner, och det befriande svaret gavs efter pausen av Lisa Nordström och Michala Østergaard-nielsen.

Duon projicerad­e film från resor, bland annat till Japan, i fonden och spelade egensinnig musik, som gav en mystisk svävande stämning. De följdes sedan av Naoko Sakata som stundtals skapade rena åskmullret på flygeln i ett hörn av scenen.

En stund senare var vi tillbaka på klassisk mark, när Lina Nyberg gav sig i kast med ett av Ella Fitzgerald’s paradnumme­r: ”I begin to see the light”.

SÅ VÄXLADE KVÄLLEN spår på ett uppfriskan­de sätt – och ska man gnälla på något så kunde jag ha undvarat några av de högstämda talen om jazzens betydelse. Det * Jazzfesten 2018 arrangerad­es av bland andra Svensk Jazz, Kultur i Halland, Destinatio­n Halmstad och Jazz i Halmstad.

* Jazzkannan: Michala Østergaard­nielsen. * Basisten: Christina Glaeser. * Lifetime Achievemen­t: Lars Lystedt. * Gyllene skivan: Lina Nyberg för albumet ”Terrestria­l”. räckte med att låta musiken tala.

Jazz i Halmstad, en av galans arrangörer­na, fick här om dagen utmärkelse­n Impra guld för att föreningen bjuder på en jämställd scen, och det gällde i allra högsta grad på teatern – där kvinnorna ofta fick stå längst fram.

DET VAR OCKSÅ bland dem jag hittade tre magiska ögonblick:

Ett stod Malin Wättring för i en egen kompositio­n som hon lyfte högt, högt med hjälp av storbandet på scenen, och det andra kom från Kristin Amparo. Sångerskan med den stora rösten sjöng sin egen ”I’ve seen the devil” med en lika förtvivlad som varm och gospelfärg­ad ton.

Allra sista måste jag nämna Linnea Henriksson. Man behöver inte vara lokalpatri­ot för att totalt kapitulera inför ”Halmstad”, med en suverän attack och dito arrangeman­g från Bohuslän Big Band.

Linnea rörde sig dessutom lika mycket som alla andra artister tillsamman­s, där hon hoppade lyckligt omkring på scenen. Hon påminde om några barn jag hade sett leka på Västra Stranden tidigare på dagen – och det är ett högt betyg.

PER KÅGSTRÖM

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? lördagskvä­llen. Hon var en av flera sångerskor som satte färg på jazzfesten.
Bild: LINA SALOMONSSO­N lördagskvä­llen. Hon var en av flera sångerskor som satte färg på jazzfesten.
 ??  ?? KOMPDUO. Två av de hårt arbetande musikerna i Bohuslän Big Band.
KOMPDUO. Två av de hårt arbetande musikerna i Bohuslän Big Band.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden