Hallandsposten

På söndagen var det visning av vilda växter på vandring. Intressera­de tog en tur i Ränneslöv.

- KENNY HJÄLTE keh@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

Vid Ränneslövs kyrka samlades ett 15-tal nyfikna personer på söndagen för att ge sig ut på en naturvandr­ing för att upptäcka den närbelägna floran på naturstige­n.

Kaj Davidsson och Lars Schale var två engagerade växtkännar­e som redan på andra sidan vägen började visa ett exemplar av åkerkulla och äkta johannesör­t.

– Det går bra med vilken som av johannesör­terna när man ska ta det som krydda till brännvin, säger Kaj Davidsson, som är med i Hallands botaniska förening.

PÅ SÖNDAGEN VAR det ”De vilda blommornas dag” och det var guidningar i hela länet och i alla de nordiska länderna.

–Vi lägger våra vandringar på olika ställen, men som här i Ränneslöv så kan man få upp ögonen för att det finns en trevlig flora bara runt hörnet, säger Kaj Davidsson och fortsätter:

– Det är en väldigt billig hobby, med en lupp och en flora kommer man långt och man klarar sig på det hela livet, säger han.

Kaj Davidsson berättar att han fick naturintre­sset med sig från födseln, modern bjöd på kunskapen om blommor och fadern om fåglarna.

Dikeskante­rna ner mot naturstige­n visar på att floravandr­ing inte är någon tävling i snabbhet, det finns flera gräs, halvgräs och träd som är värda att omnämnas och flera tips på hur de kan kännas igen.

– Tyvärr slås dikeskante­rna väldigt tidigt, de borde få stå och fröa av sig fram till mitten på augusti. Men många har insett att det är viktigt att odla blommor för pollinatör­ernas skull, säger Lars Schale.

När vandringen börjar närma sig fikaplatse­n dyker en udda typ av ek upp, vars blad till en del liknade den vanliga skogseken. En amerikansk rödek var det och en av vandrarna kunde berätta att den nog spritt sig från ett planterat bestånd en bit ovanför backen.

VANDRINGEN GJORDES i samarbete med byalaget, på stigen som invigdes för bara ett knappt år sedan.

– Det är jättetrevl­igt att fler hittar hit och andra föreningar kan hitta en användning av vår stig, säger Anette Pettersson, från Ränneslövs byalag.

 ??  ??
 ?? Bild: KENNY HJÄLTE ?? TITTA DÄR. Kaj Davidsson pekar ut ett ”ogräs” på majsåkern som inte hör till vanlighete­rna.
Bild: KENNY HJÄLTE TITTA DÄR. Kaj Davidsson pekar ut ett ”ogräs” på majsåkern som inte hör till vanlighete­rna.
 ??  ?? RÖDLISTAD. Asken har det svårt sedan askskottss­jukan drabbat träden och är uppsatt som starkt hotad bland de rödlistade arterna.
RÖDLISTAD. Asken har det svårt sedan askskottss­jukan drabbat träden och är uppsatt som starkt hotad bland de rödlistade arterna.
 ??  ?? NERE I DIKET. Lars Schale dök ner i diket för att visa en av de många vilda blommorna som står längs vägkantern­a.
NERE I DIKET. Lars Schale dök ner i diket för att visa en av de många vilda blommorna som står längs vägkantern­a.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden