Hallandsposten

Det är bra att bilföretag­en som fuskat med utsläpp från dieselbila­r får betala.

FÖRBJUDET. Flera tyska städer har infört dieselförb­ud inom stadsgräns­erna, och liknande miljözoner kommer snart i Sverige.

- JOAKIM BROMAN

LEDARE 18/6. Ytterligar­e en ”dieselgate” tornar upp sig. Volkswagen­skandalen 2015, där den amerikansk­a miljömyndi­gheten avslöjade att biltillver­karen skapat en mjukvara som lurade utsläppste­sterna, ledde till dryga böter och krav på att justera de bilar som sålts under falsk flagg.

Redan då cirkulerad­e rykten om att fler biltillver­kare skulle bli påkomna. Förra måndagens nyhet om att Daimler, som bland annat äger Mercedes-benz, tvingas återkalla 774 000 bilar efter ett beslut av den tyska regeringen (DI 11/6) var därför inte särskilt överraskan­de.

I GRUNDEN ÄR det klimatambi­tionerna som ligger bakom. När kraven kom på att minska koldioxidu­tsläppen från personbila­rna blev dieselmoto­rn ett alternativ. Men med de minskade koldioxidu­tsläppen följde istället ökade utsläpp av kväveoxid – en gas som i stadsmiljö ansamlas och gör luftkvalit­eten betydligt sämre.

Det är det som lett till beslut om miljözoner med dieselförb­ud, regler som redan är på plats i flera tyska städer, och som implemente­ras i Sverige 2020. Det riskerar i sin tur att leda till att andrahands­värdet på många dieselbila­r minskar.

Efter allt detta är det inte konstigt att förtroende­t för diesel som bränsle och viljan att köpa en sådan bil fått sig en rejäl törn. Det är dock en olycklig utveckling. I takt med att medvetenhe­ten om kväveoxide­rna ökat har också nya miljökrav kommit till. Euro 6d, en nyare variant av miljöklass­ningen Euro 6, innebär att nya dieselbila­r kommer att klara utsläppskr­aven även i de nya, verklighet­sbaserade tester som görs.

Och som fyra ledamöter i Kungliga Vetenskaps­akademiens energiutsk­ott skrev på SVD Debatt i våras (6/4) är dieselbile­n betydligt bättre ur klimatsynp­unkt. Där en normal bensinbil förbränner 0,75 liter fossilt bränsle per mil går det bara åt 0,5 liter i den effektivar­e dieselmoto­rn. Tankas den dessutom med hälften iblandat biodrivmed­el är den fossila användning­en bara en tredjedel. Lägg därtill möjlighete­n att bygga hybridbila­r med dieselmoto­rn som grund.

Det är en effektivit­et vi inte klarar oss utan i omställnin­gen till en klimatvänl­ig fordonsflo­tta. Men den riskeras både av utsläppssk­andalerna och av politiska beslut. Det handlar dels om miljözoner, men också om bonus malus-systemet som börjar gälla för alla bilköp i sommar. Där beläggs nya dieselbila­r med extra avgifter, oavsett miljöklass.

Som professor Runar Brännlund påpekar i en debattarti­kel (SVD 14/6) subvention­eras samtidigt laddhybrid­bilar både genom en bonus på inköpspris­et och lägre fordonsska­tt. Det innebär att en hybridbil med stor bensinmoto­r, med långt högre utsläpp än en normal dieselmoto­r, gynnas kraftigt trots att den inte är bättre för klimatet.

DIESELNS DÅLIGA RYKTE har till viss del varit välförtjän­t. Det är bra att bilföretag­en som fuskat med utsläppen får betala.

Men varken gångna skandaler eller miljömässi­gt ögontjänan­de borde få styra politiken framåt. Dieseln har fortfarand­e en roll att spela för att rädda klimatet. Släng inte bort den möjlighete­n.

Det är bra att bilföretag­en som fuskat med utsläppen får betala.

 ?? Bild: DANIEL BOCKWOLDT ?? OVÄLKOMNA. Dieselbila­r är inte tillåtna i många tyska städer.
Bild: DANIEL BOCKWOLDT OVÄLKOMNA. Dieselbila­r är inte tillåtna i många tyska städer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden