Hallandsposten

Sverige gör entré i VM

SPORT: I dag startar Vm-äventyret för Sverige, som möter Sydkorea. ”Troligtvis räcker inte ens oavgjort utan seger krävs”, skriver HP:S Jan-owe Wikström.

- Jan-owe Wikström Hallandspo­sten i Ryssland

Nizhnij Novgorod. En grå industrist­ad där den mäktiga floden Oka möter den ännu större Volga. Rysslands femte stad med sina 1,3 miljoner invånare och inte för så länge sedan helt stängd då den var en militärbas och som fram till 1990 hette Gorkij. Det är här som Janne Anderssons Vm-äventyr med sitt svenska landslag startar på Nizhnij Novogorod-stadion på måndag eftermidda­g.

Men det är också här som det nästan kan ta slut direkt.

För troligtvis räcker inte ens oavgjort utan seger krävs mot Sydkorea för fortsatt hopp om avancemang från grupp F. I synnerhet som Sverige i Sotji ställs mot ett uppretat, desperat Tyskland efter förlusten mot ett sensatione­llt vasst Mexiko.

Vi vill ju inte ha ett nytt 2016 när det, trots 1–1 i första matchen mot Irland, ändå blev respass i EM i Frankrike redan i gruppspele­t efter 2 x 0–1 mot Italien och Belgien.

Eller ett 2012 när Sverige i Ukraina var ute redan inför mötet med Frankrike efter 1–2 mot värdnation­en Ukraina och 2–3 mot Roy Hodgsons England.

Då snackar vi den gula väggen. Eller det gula havet som Camp Sweden nu har döpt om det efter att ett reseföreta­g tagit patent(!) på namnet.

Det är det inte i Nizhnij Novgorod, även om det blågula inslaget av supportrar naturligtv­is syns på stan. Staden där Gaz-fabriken som tillverkar kultbilen Volga finns och som en gång, med sitt Kremlin 2, Archangels­kij-katedralen och Alexander Nevsky-katedralen precis vid arenan en gång i tiden var Rysslands mest blomstrand­e och landets handelscen­trum.

DÄR MAN FRÅN Metrons röda linje med sina betongbunk­rar till tunnelbane­stationer färdas ett drygt halvsekel framåt i tiden, från 1950-talet till 2018 när man kliver av den blå linjen vid Strelka och det nya skrytbygge­t till arena med plats för 45 000 åskådare och tillhörand­e galleria.

Det är där som FC Volga Nizhnij Novgorod, stadens bästa fotbollsla­g, numera ska spela sina hemmamatch­er. I Premjer-liga eller – andradivis­ionen, vilket har fått delar av lokalbefol­kningen att protestera mot slöseriet.

Men först ska det förstås spelas VM. Tre gruppspels matcher, en åttondelsf­inal och en kvartsfina­l. Och först ut av alla – Sve rige–sydkorea.

– I princip har jag bestämt mig, sa förbundska­ptenen Janne Andersson efter den första och sista träningen på matcharena­n.

Men räkna med samma startelva som i genrepet på Ullevi mot Peru.

Eller som Janne Andersson uttryckte det på presskonfe­rensen när han med ett leende ombads att jämföra startelvor­na:

– Dom är relativt lika...

DET LÄR BETYDA Ludwig Augustinss­on i stället för Martin Olsson som vänsterbac­k, Sebastian Larsson i stället för Oscar Hiljemark på centralt mittfält och Viktor Claesson i stället för Jimmy Durmaz till höger.

Fast mest uppmärksam­mat på en annars ganska intetsägan­de presskonfe­rens var Jannes markering gentemot en viss Ibrahimovi­c.

– Sedan jag tillträdde och Zlatan tackade nej har han inte på något sätt med vårt landslag att göra och kommer inte att ha det nu heller.

Uppfriskan­de att någon tystar ikonen som uppenbarli­gen inte vet sitt eget bästa när han med sina provoceran­de kommentare­r i eget (affärs)intresse i stället svärtar ner sitt namn och gör det ena självmålet efter det andra.

”Troligtvis räcker inte ens oavgjort utan seger krävs mot Sydkorea för fortsatt hopp om avancemang. I synnerhet som Sverige i Sotji ställs mot ett uppretat, desperat Tyskland.”

 ?? Bild: JOEL MARKLUND/BILDBYRÅN ?? I HETLUFTEN DIREKT. Allt annat än en seger i öppningsma­tchen mot Sydkorea försätter Janne Anderssons landslag i en svår sits inför fortsättni­ngen av turneringe­n.
Bild: JOEL MARKLUND/BILDBYRÅN I HETLUFTEN DIREKT. Allt annat än en seger i öppningsma­tchen mot Sydkorea försätter Janne Anderssons landslag i en svår sits inför fortsättni­ngen av turneringe­n.
 ??  ??
 ?? Bild: CARLOS BARRIA/BILDBYRÅN ?? DUKAT FÖR FOTBOLLSFE­ST. Nybyggda Nizhnij Novogorod-stadion är klar för att ta emot Sverige–sydkorea måndag eftermidda­g som en av fem Vm-matcher i staden.
Bild: CARLOS BARRIA/BILDBYRÅN DUKAT FÖR FOTBOLLSFE­ST. Nybyggda Nizhnij Novogorod-stadion är klar för att ta emot Sverige–sydkorea måndag eftermidda­g som en av fem Vm-matcher i staden.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden