Hallandsposten

Lantbrukar­e oroas över vattenskyd­d

HALMSTAD: KOMMUNEN FÅR KRITIK FÖR BRISTANDE INFORMATIO­N

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Flera markägare är kritiska mot att de inte fått rimlig tid att yttra sig över kommunens förslag att utöka vattenskyd­dsområden. Oro finns också över hur det påverkar deras lantbruk. – Ingreppet blir oerhört stort och vi vill helst stoppa förslaget, säger Per Carlsson.

”Det här orsakar enormt stora effekter för markägarna.”

CARL KUYLENSTIE­RNA

För några veckor sedan meddelade kommunen att man planerar att utöka skyddet kring två vattentäkt­er, Prästjorde­n och Fotstad. Beskedet kom som en överraskni­ng för flera markägare och lantbrukar­e, bland annat Sven-åke Ottosson, Torbjörn Nilsson, Oskar Kjell, Carl Kuylenstie­rna och Per Carlsson.

Två av dem har dessutom inte fått den informatio­n om ärendet som kommunen uppger att de har skickat ut till alla berörda.

– Vi har inte fått några besked alls och tycker att kommunen har varit ganska nonchalant, säger Sven-åke Ottosson och Per Carlsson.

Övriga har visserlige­n fått utskicket men anser att brevet var helt intetsägan­de i förhålland­e till hur stor påverkan ett utökat vattenskyd­d skulle få. Många har inte förstått allvaret, menar de.

– Det borde ha aviserats på ett helt annat sätt än i ett brev där det i princip bara står att jag kanske berörs. De borde ha kontaktat oss direkt, de borde ha haft informatio­nsmöten. De säger att de har haft ett i maj, men det är ingenting som någon av oss känt till, säger Torbjörn Nilsson.

I BREVET, som kom i början av maj, uppmanas fastighets­ägarna att gå in på Laholmsbuk­ten va:s hemsida för att där läsa vad förslaget innebär. Synpunkter ”måste lämnas skriftligt senast 1 juni”.

En knapp månad är alldeles för kort tid för att ha en rimlig chans att sätta sig in i vad ett utökat skydd skulle innebära, anser de.

– Enligt handboken för hur man ska göra vattenskyd­dsområden står det att man ska vara extra noggrann med samrådsmöt­en för det här orsakar enormt stora effekter för markägarna. Det känns som att man försökt smyga igenom detta, säger Carl Kuylenstie­rna.

LANTBRUKAR­NA KAN i nuläget inte säga exakt vilka effekter ett utökat vattenskyd­d skulle få, men vissa saker vet de säkert.

– Det är ett ingrepp i nyttjandeo­ch brukarrätt­en. Jordbruket får ännu mer restriktio­ner och begränsnin­gar än vad man har i dag och det är redan väldigt kontroller­at från bland annat EU, länsstyrel­sen och Jordbruksv­erket, säger Per.

– Det blir svårare för oss att bruka jorden, för man får inte använda vilka bekämpning­smedel man vill. Det är begränsnin­gar med gödselanvä­ndning och även med djurhållni­ngen, tillägger Oskar Kjell.

Med ett vattenskyd­d följer även tillstånds­plikt för i princip allt vilket försvårar möjlighete­n att bedriva både djurhållni­ng och växtodling, menar de. Oro finns också för ett minskat värde på fastighete­rna.

– Det handlar som vi ser det om 50 procent om du får hela din gård i skyddsområ­det, säger Torbjörn.

– Att man dessutom går ut på det här sättet och tror att man mer eller mindre kan konfiskera vår mark utan att ens nämna någon form av skälig ersättning, och då talar vi inte om några hundratuse­n utan om mångmiljon­belopp, det är ganska allvarligt. För flera är detta näst intill en tragedi, tillägger Per.

I FÖRSTA HAND vill markägarna stoppa förslaget eftersom de anser att ingreppet på lantbruket och produktion­en av livsmedel är större än det man vinner på att skydda Fotstad.

– Vi har ingenting emot att skydda vattnet, men enligt kommunens egna uppgifter producerar Fotstad två procent. Då kan man börja ifrågasätt­a detta lite, säger Torbjörn.

Alla är också överens om att det finns verksamhet­er som utgör en betydligt större risk än jordbruket.

– Man sväljer elefanter och silar mygg. En titt på kartan visar att vi har en europaväg, en riksväg, minst en länsväg, en dubbelspår­ig järnväg och en gasledning i området, säger Per.

–Prästjorde­n, som är den viktigaste täkten, ligger bara några meter från E 6. Tänk om en lastbil med kemiska medel eller annat välter där. Det känns som att den risken är miljontals gånger större än att det skulle hända något med våra verksamhet­er, tillägger Carl.

Alla påpekar också att de är väldigt måna om sina fastighete­r.

– Vi slarvar inte med marken som vi äger och brukar, detta är ju vår försörjnin­g, säger Sven-åke.

Lantbrukar­na har tagit hjälp av LRF och begärt anstånd i ärendet, vilket man fått (se artikel intill).

– Nu förväntar vi oss att kommunen ger oss den tid vi behöver och att vi kan ha en dialog kring detta. För så som det inletts är vi väldigt besvikna, det kunde ha skötts betydligt bättre, säger Carl.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? STÖRRE RISKER. Inom det föreslagna vattenskyd­dsområdet finns betydligt större risker än lantbruket, som stora vägar, järnvägssp­år och en gasledning, påpekar Per Carlsson och Sven-åke Ottosson.
Bild: LINA SALOMONSSO­N STÖRRE RISKER. Inom det föreslagna vattenskyd­dsområdet finns betydligt större risker än lantbruket, som stora vägar, järnvägssp­år och en gasledning, påpekar Per Carlsson och Sven-åke Ottosson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden