Hallandsposten

Matglada ”gentlemen” tar plats vid spisen

- CARL POTVIN JOHANSSON hylte@hallandspo­sten.se

Sedan ett par månader tillbaka jobbar Alf Andersson i Unnaryd med att utveckla kokkonsten­s färdighete­r bland bygdens äldre herrar.

Alf Andersson är ingen ny förmåga i vildmarksg­ymnasiets lokaler. Numera är dock skolan nedlagd och Alf pensionera­d. Men sedan ett par månader tillbaka återfinns den gamla läraren och gastronomi­ska profilen i skolans kök varje onsdag. Dock med något annorlunda klasser än tidigare.

–Jag har varit i skolans värld i 43 år, men jag har aldrig haft så kul som med denna klassen, säger Alf.

Kursen som går under namnet ”Matlagning för matintress­erade gentlemen”, startades efter ett initiativ av SPF seniorerna Unnarydjäl­l untofta.

– DET FANNS intresse där och de frågade mig om jag kunde hålla i kurserna. På den vägen är det, säger Alf som nu kör två grupper parallellt eftersom hela 16 personer anmälde sig.

Kunskapsni­vån ser lite olika ut bland deltagarna, men trots att Alf med glimten i ögat ger sken av att ”gubbarna” inte blivit framsläppt­a vid spisarna hemma, ger deltagarna själva en annan bild.

– Det är ofta mitt jobb att laga mat hemma. Min hustru är inte så förtjust i det, utan tycker oftast det är roligare att göra annat. Jag tycker att det är lite avkoppling med matlagning. Här träffar man andra gubbar och har roligt tillsamman­s, säger Lennart Cederlöf, som tycker att han breddat sitt kunnande på kursen.

Under föregående kurstillfä­llen har deltagarna tillgodogj­ort sig baskunskap inom flera områden som nu används i mer avancerade rätter. Denna onsdag är det grytor som står på schemat.

– En fiskgryta gör man på 15 minuter. Men jag kunde inte låta bli, ni ska göra det djävligast­e man kan i grytväg. Den tar en dag att göra, men jag har förberett lite genvägar, säger Alf, skrattar och fortsätter att berätta om kvällens rätt, boeuf bourguigno­n.

– Ni märker hur mycket vi börjar krångla nu, frågar han och får ett enstämmigt hummande till svar.

DELTAGARNA HAR förkovrat sig i soppor, såser, stekar, färs, fisk och grytor. Innan examenspro­v avläggs till hösten ska även ett vilttema inrymmas.

 ?? Bild: CARL POTVIN JOHANSSON ?? MÅNGA KOCKAR. ”Jag tycker det är roligt att laga mat och man blir lite mer taggad av detta”, säger Bengt-åke Andersson, som här måttar upp mjöl till såsen.
Bild: CARL POTVIN JOHANSSON MÅNGA KOCKAR. ”Jag tycker det är roligt att laga mat och man blir lite mer taggad av detta”, säger Bengt-åke Andersson, som här måttar upp mjöl till såsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden