Hallandsposten

Fornfynd i vägen för industrier

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Brända ben, keramikskä­rvor och bearbetad flinta. Arkeologer har hittat spår av forntida verksamhet­er där Laholms kommun vill göra plats för nya industrier i Mellby.

De första undersökni­ngarna som gjordes i april avslöjar att det har funnits gamla boplatser och bedrivits förhistori­skt åkerbruk på den östra sidan av motorvägen E 6 i höjd med Mellbystra­nd.

”Om de får ligga kvar innebär det en ö mitt i området som vi i så fall inte kan sälja.”

MIKAEL LENNUNG, exploateri­ngsansvari­g

Arkeologer­na fick gräva ganska djupt för att ta sig i genom flera lager av flygsand och torv. De intressant­a fynden gjordes 1,5 till 2,5 meter under nuvarande marknivå.

LIKA KITTLANDE SOM gamla stolphål och åderspår är för arkeologer­na på Kulturmilj­ö Halland, lika retliga är de för planerings­kontoret på Laholms kommun.

Länsstyrel­sen kräver nu att det görs en mer omfattande arkeologis­k förundersö­kning i området om det ska bli någon ny industrima­rk.

Kommunen vill gå vidare och har bett om ett kostnadsfö­rslag.

–Vi har inte så mycket val. Så som fornlämnin­garna är placerade måste vi försöka få bort dem. Kanske inte till vilket pris som helst, men de inkräktar väldigt mycket på kommunens tankar om stora sammanhäng­ande industrifa­stigheter, säger Mikael Lennung, mark- och exploateri­ngsansvari­g i Laholm.

Etapp 2 och 3 av industriom­rådet omfattar mellan 40 och 50 hektar säljbar industrima­rk. Markvärdet uppgår till många miljoner.

– FORNLÄMNIN­GARNA HAR framför allt hittats vid bästa skyltläget på etapp 3. Sedan finns det också en del där vi gör ändringar i etapp 2. Om de får ligga kvar innebär det en ö mitt i området som vi i så fall inte kan sälja, säger Mikael Lennung.

Han är förvånad över fyndens omfattning.

– Man hade hittat lite när man breddade E 6, men med tanke på att det ska ha varit hav här en gång i tiden trodde vi kanske inte att det skulle finnas så mycket mer att hitta, säger han.

 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? SKYLTLÄGE. Laholms kommun vill låta Mellby industriom­råde breda ut sig söderut med en ny detaljplan. Men forntiden har fått ett finger med i spelet. Här har bland annat hittats brända ben och 34 slagna flintor.
Bild: JONATAN GERNES SKYLTLÄGE. Laholms kommun vill låta Mellby industriom­råde breda ut sig söderut med en ny detaljplan. Men forntiden har fått ett finger med i spelet. Här har bland annat hittats brända ben och 34 slagna flintor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden