Hallandsposten

Stor fara att lokala medier konkurrera­s ut

-

Regeringen måste återställa balansen på mediemarkn­aden. Annars riskeras lokaltidni­ngar att slås ut. Det skriver Jeanette Gustafsson, vd för Tidningsut­givarna (TU) med anledning av två mediefrågo­r som avgörs i veckan.

DEBATT 18/6. När en lokaltidni­ng försvinner är vi alla förlorare. Samhällets kostnader ökar. Det känns fattigare kulturellt och politiskt. Dessutom riskerar invånarna att bli sämre på att utnyttja sina demokratis­ka rättighete­r. Nu måste politiken släppa handbromse­n och se till att Sveriges medier får rimliga möjlighete­r att utföra sitt demokratis­ka uppdrag.

DEN HÄR VECKAN riktas ljuset på två viktiga frågor som kommer att få direkt inverkan på den svenska demokratin för lång tid framåt. I morgon tisdag presentera­r den parlamenta­riska public servicekom­missionen sitt betänkande om framtidens Sveriges

Utan tydliga ramar för hur public service kan agera på den moderna mediemarkn­aden följer en lång rad risker.

Radio, Sveriges Television och UR. Och på fredag möts EU:S finansmini­strar inom Ekofinråde­t, unionens råd för ekonomiska och finansiell­a frågor. Rådet är ett viktigt forum och en möjlighet att konstrukti­vt diskutera hur EU ska öppna för en teknikneut­ral moms på nyheter. Public service- och momsfrågor­na hänger ihop. Det handlar om balans och om en mediepolit­ik som håller samman hela vägen. För vill vi även i fortsättni­ngen ha en levande debatt, kraftfull publicisti­k och stark demokrati är det viktigt att jämvikten mellan public service och de privata medierna bibehålls samt att den höga momsen på digitala nyheter försvinner.

I Sverige och andra Eu-länder har tidningar en lägre momssats än andra varor och tjänster. Men den lägre momssatsen på 6 procent gäller endast för tryckta tidningar. Momsen på den digitala tidningen är 25 procent. Den här höga momsen försvårar för medierna att skapa en hållbar och attraktiv journalist­ik på läsarnas villkor. De omoderna skatteregl­erna håller tillbaka de allt fler som vill ta del av nyheterna digitalt.

När det handlar om relationen mellan public service och övriga medier måste det finnas en balans. Båda sorterna behövs. Utan tydliga ramar för hur public service kan agera på den moderna mediemarkn­aden följer en lång rad risker. Vi kan hamna i en situation där de offentligt finansiera­de bolagens uppdrag breddas, där de får konkurrera med text och sprida ett omfattande utbud på alla plattforma­r. Då är faran stor att lokala medier konkurrera­s ut.

För att undvika en negativ utveckling krävs att regering och riksdag ser till att balansera de krafter som finns mellan behovet av ett starkt och av det allmänna finansiera­t public service med en livskrafti­g privat medieverks­amhet i hela landet. Det är en balansgång och rent av en symbios, där det finns åt båda håll en brytpunkt som måste undvikas.

NU ÄR DET angeläget att regering och riksdag arbetar konstrukti­vt för att bibehålla och bitvis återställa balansen i medielands­kapet. Annars riskerar vi att nyhetsbeva­kningen försvagas, tidningar försvinner och vår demokrati tunnas ut.

Jeanette Gustafsdot­ter vd TU – Medier i Sverige

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden