Hallandsposten

Varför klaga på andras vinst?

-

VINSTER. Jag förstår inte detta. Vinster uppstår ju genom ökad effektivit­et. Så här: en statlig eller kommunal myndighet driver en verksamhet och det kostar t ex 100 miljoner kronor. Så tycker man att det är för dyrt. Man gör en upphandlin­g och preciserar där vad som skall göras, vilken kvalitet det skall vara på det som upphandlas.

EN PRIVAT AKTÖR, till exempel ett bolag, erbjuder sig att utföra arbetet för 90 miljoner kronor. Det blir då 10 miljoner kronor billigare för samhället, det vill säga för skattebeta­larna. Så utförs arbetet och när det är slutfört visar det sig att det privata bolaget har lyckats utföra verksamhet­en till en kostnad, som bara var 85 miljoner kronor. En vinst för bolaget på 5 miljoner kronor.

DET ÄR DESSA 5 miljoner kronor, som vänstern vill förbjuda. Då blir det inget billigare anbud vid upphandlin­gen, ingen vinst för skattebeta­larna. Och samhället får betala 100 miljoner kronor för arbetet. Ingen konkurrens.

Vänstern vill förhindra att det blir billigare för samhället bara för att det kan bli vinst för en privat entreprenö­r. Varför? I så fall borde ju all verksamhet, som uppstår när privata aktörer säljer sina produkter och tjänster till samhället förbjudas. Detta är ett kommunisti­skt samhälle.

Bengt G.karlsson

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden