Hallandsposten

Granqvist: ”VM är det största”

FOTBOLL: UPPSKATTAD LAGKAPTEN LEDER SVERIGE MOT SYDKOREA

- HENRIK SKIÖLD/TT ANDERS WALLIN/TT

– VM är det största du kan spela och vi ser verkligen fram emot det här, säger han inför Sveriges premiär mot Sydkorea.

Andreas Granqvist velar lite när han ska beskriva sig själv. Först efter flera påbörjade meningar bestämmer han sig – och då beskriver han sin roll i procent.

90 procent av mittbacken­s uppgifter består av att vara pådrivande.

10 procent handlar om att vara konstrukti­v.

– Det är alltid svårt att beskriva sig själv. Men jag skulle nog säga att jag är en lagkapten som snackar mycket, coachar mycket och försöker vara drivande, hjälpa till, säger han.

Sedan drar han till med procenten.

FÖRDELNING­EN ÄR inget som han bara höftar fram. Det är resultatet av att ha varit lagkapten i Helsingbor­g, U21-landslaget, Groningen, Krasnodar och sedan 2016 även i A-landslaget.

Efter EM i Frankrike tog han över efter Zlatan Ibrahimovi­c, och under förbundska­pten Janne Anderssons ledning har han spelat samtliga kvalmatche­r och Granqvists prestation belönades med Guldbollen. I Ryssland väntar nästa utmaning. Mittbacken är den förste herrkapten­en som på tolv år ska leda Sverige i ett Vm-slutspel. – Det ska bli skoj att dra i gång i det här mästerskap­et. Vi är väldigt laddade och ser fram emot matchen mot Sydkorea, säger han.

Han tog över kaptensbin­deln, spelade samtliga matcher i kvalet och säsongens prestation belönades med Guldbollen. Nu är Andreas Granqvist redo för karriärens första – och sista – Vm-slutspel.

LAGKAPTENE­N RÄDS INTE uppgiften som väntar på Nizjnij Novgorodst­adion, verkar det som, och han har – även om det säkert inte har varit svårt – fått medspelarn­a att känna likadant.

– Han kan vara lite gnällig under veckan och känna efter lite, men när det väl är match är han alltid hundra procent där. Han är väldig envis och går över berg för att laget och han själv ska göra bra prestation­er, säger mittfältar­en Viktor Claesson, tidigare klubbkompi­s i Krasnodar.

– Han är en verkligen en pådrivare, och det var han även i Ryssland trots att han inte behärskade språket.

LANDSLAGSK­OLLEGERNA stämmer in i en hyllningsk­ör för Granqvist.

– Han är en jäkligt härlig kille och det tror jag är bästa sättet att

vara kapten på. Den där bindeln gör dig inte till något än den du är, och han är en jäkla fin kille, säger John Guidetti och får medhåll av Oscar Hiljemark.

– Han bidrar med en härlig stämning samtidigt som han har tagit stora kliv och utstrålar en pondus som är väldigt viktig, säger Hiljemark som var kapten när Sverige tog guld i U21-EM 2015.

Emil Forsberg fyller på kring Granqvists betydelse för truppen.

– Han är en ledare som lyfter laget och får även ut sitt eget spel i kaptensrol­len. Jag tror att alla har sett hur viktig han är.

FÖR JANNE ANDERSSON – som snabbt stämde av med förre förbundska­ptenen Erik Hamrén – var valet av ny lagkapten efter Zlatan Ibrahimovi­c enkelt.

– Resningen i personligh­eten och förmågan att göra andra bra i omgivninge­n, men också förmåga att vara termometer i gruppen. Han har förmågan att se saker utifrån ett perspektiv som inte är hans eget. Många intygade att han har den förmågan, säger Andersson.

– Det blev ett självklart val och han har absolut motsvarat alla förväntnin­gar.

 ??  ?? Andreas Granqvist.
Andreas Granqvist.
 ??  ?? LADDAD. ”Vi är väldigt laddade och ser fram emot matchen mot Sydkorea”, säger Sveriges uppskattad­e lagkapten Andreas Granqvist inför Vm-premiären på
LADDAD. ”Vi är väldigt laddade och ser fram emot matchen mot Sydkorea”, säger Sveriges uppskattad­e lagkapten Andreas Granqvist inför Vm-premiären på
 ?? Bild: JOEL MARKLUND/BILDBYRÅN ?? måndagseft­ermiddagen.
Bild: JOEL MARKLUND/BILDBYRÅN måndagseft­ermiddagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden