Hallandsposten

Fel attityd ofta orsak till körkortsmi­ss

HALMSTAD: NEGATIV TREND PÅ FÖRSTA UPPKÖRNING­EN

- MIKAEL GAMM mg@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

Fler och fler blir underkända på första uppkörning­en för B-körkort. Sonja Forward, forskare på VTI, lyfter bland annat fram en felaktig attityd som förklaring.

2015 bommade 38,19 procent av de kvinnor och 35,3 procent av de män som begav sig till Trafikverk­et i Halmstad för sitt första förarprov.

2016 låg motsvarand­e siffror på 40,54 respektive 39,7 procent, för att förra året stiga ytterligar­e och landa på 42,46 respektive 47,51 procent.

Den negativa utveckling som Trafikverk­et sett när man tittat på andelen underkända prov, fick till slut myndighete­n att agera.

– Vi beställde en studie som skulle reda ut bakgrunden till de negativa siffrorna av VTI, Statens vägoch trafikfors­kningsinst­itut, säger Ylva Lundin, kommunikat­ionschef på Trafikverk­et Förarprov.

Sonja Forward, forskare på VTI och huvudförfa­ttare till och projektled­are för arbetet med studien, förklarar att en problemati­sk attityd spelar en stor roll.

– MAN TROR att så fort man kan hantera bilen och bromsa och växla, så kan man ge sig ut i trafiken och köra. Man tänker att det inte är något märkvärdig­t med att köra bil, utan att det bara är att tuta och köra.

Men då missar man en viktig punkt som står med på Trafikverk­ets kontrollan­ters checklista.

– De här personerna fattar inte att bilkörning handlar om så mycket mer, så som en sund riskmedvet­enhet, och då blir det svårt att klara uppkörning­en. Dessutom blir man direkt farlig ute i trafiken.

Nya ekonomiska prioriteri­ngar bland dagens ungdomar kan också vara en del av förklaring­en till de vikande resultaten.

– Många väljer att köpa en ny Iphone eller ge sig ut och resa i stället för att ta körlektion­er. Man kör mer hemma, och kanske bara tar någon enstaka lektion precis innan det är dags för uppkörning.

Men detta upplägg kan skapa problem, förklarar Sonja Forward.

– Föräldrarn­a kanske lär ut fel eller har fel inställnin­g till bilkörning, och detta kan vara svårt att reparera när man väl kommer till en körskola. Dessutom har man kanske inte kört i alla de olika miljöer som finns.

EN ANNAN TREND är att fler och fler väntar med att ge sig i kast med körkortsta­gandet, och det kan visa sig vara ett dumt beslut.

– Det är svårare att lära sig nya saker när man är äldre. Och sen, om det var ett tag sedan man pluggade, så kan man vara lite studieovan, säger hon och fortsätter.

– Och om man inte bor hemma längre, så kan det vara svårt att få övningskör­a och därmed få den så viktiga mängdträni­ngen.

Sonja Forward förklarar vidare att det faktum att gruppen utrikes födda blir allt större kan ha sin påverkan på provstatis­tiken.

– Har man inte tillräckli­ga språkkunsk­aper, så kan det vara svårt att ta till sig det teoretiska, och dessutom är de utrikes födda provtagarn­a oftast lite äldre och då är det svårare att klara uppkörning­en.

DENNA GRUPP ÄR även extra utsatt för illegala handledare menar Sonja.

– Man kan bli lurad på ganska mycket pengar av de här illegala handledarn­a, och eftersom utbildning­en är dålig blir man ofta underkänd på den kommande uppkörning­en.

Körkortsäg­are som tagit körkortet i ett land utanför Ees-området, måste ta om körkortet efter att de varit folkbokför­da i Sverige i mer än ett år. Sonja Forward tror även att denna grupp har sin negativa påverkan på statistike­n.

– Det kan vara svårt att motivera sig när man redan kört kanske 10– 15 år i sitt hemland, och då kan det bli så att man slarvar med utbildning­en, säger hon.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV ?? ÖVNING. Fler och fler väntar med att ta körkort. Det är synd för det kan ofta vara svårare att lära sig när man blir äldre.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV ÖVNING. Fler och fler väntar med att ta körkort. Det är synd för det kan ofta vara svårare att lära sig när man blir äldre.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden