Hallandsposten

Bevattning­sförbud fortsätter

Inte bättre, men heller inte sämre. Vattennivå­erna i Landeryd har stabiliser­ats, men förbudet gäller än.

- SARA KAPPELIN sk@hallandspo­sten.se

– Vattennivå­erna har inte fortsatt sjunka, utan det ser stabilt ut. Invånarna har minskat på förbruknin­gen av vattnet, de är väldigt duktiga. Men vi kommer ha kvar förbudet ett tag till, säger Carolina Storberg, va-chef på samhällsby­ggnads kontoret.

DE LÅGA NIVÅERNA beror på torkan som dels varit tidig, och dels pågått under så lång tid.

– Marken är väldigt torr. Det som behövs är ett lätt regn, fast under en lång tid. Störtskura­r rinner utanför till sjöar och diken. Marken hinner inte ta upp det, det tar tid. Och ett sånt långsamt regn har vi inte haft.

Bevattning­sförbud ska vara genomtänkt­a.

– Man ska vara försiktig när man inför bevattning­s- förbud. Det ska inte göras för säkerhets skull. Då finns det en risk att allmänhete­n inte tar det på allvar.

NU MÄTS GRUNDVATTN­ET oftare än vanligt för att kunna hålla koll. Bortsett från bristen på regn, ställer också vi människor till det.

– Vi använder mer vatten nu än vad vi gjorde för tio år sedan. Det finns en trend att använda mer vatten än vad som behövs. Det är bekvämt.

Men det finns många sätt att spara in på vattnet.

– Undvik att vattna gräsmattan, ta korta duschar, stäng av vattnet medan du tvålar in dig. Fyll en vattenkann­a och ställ den i kylen istället för att vänta på att vattnet i kranen ska bli kallt, tvätta fulla maskiner och tvätta bilen på en biltvätt.

 ?? Bild: HP ARKIV/JAN BERGMAN ?? STABILA NIVÅER. ”Men vi kommer ha kvar förbudet ett tag till”, säger Carolina Storberg, va-chef.
Bild: HP ARKIV/JAN BERGMAN STABILA NIVÅER. ”Men vi kommer ha kvar förbudet ett tag till”, säger Carolina Storberg, va-chef.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden