Hallandsposten

Opinion.

När det blåser nationalis­tiska vindar måste EU försvaras.

- MATTIAS KARLSSON

Försvarshö­gskolans rapport om salafism är mycket välkommen – och skrämmande läsning.

LEDARE 4/7. Det gäller att anpassa sin valstrateg­i efter omständigh­eterna. Så när Sverigedem­okraterna kräver att Sverige redan inom de närmaste åren ska lämna EU måste någon stå upp och försvara det europeiska samarbetet. Det gör också Liberalern­a som på tisdagen meddelar att de inför valet kommer att fokusera mer på EU.

Sedan tidigare har Liberalern­a fokus på skolan, integratio­n och liberala värderinga­r i sin valplattfo­rm. Att EU nu också blir en viktig del förklaras av den utveckling som pågår både i Sverige och i omvärlden.

EU HAR I över 20 år varit en del av Sverige. Det innebär att det europeiska samarbetet i dag tas för givet och det kan vara svårt både att förstå och förklara fördelarna med EU. Den kanske allra viktigaste vinsten är den fria rörlighete­n inom unionen om det så är varor, tjänster, kapital eller människor. De förhandlin­gar som nu pågår mellan EU och Storbritan­nien visar hur oerhört komplext det är att bryta dessa ekonomiska band.

Det blåser kalla, nationalis­tiska vindar genom världen. För två år sedan röstade det brittiska folket för Brexit, Donald Trump fortsätter att resa murar mot omvärlden och i flera östeuropei­ska länder frodas populism och nationalis­m.

Därför är det än viktigare att bekämpa alla tendenser att även Sverige utvecklas åt samma håll. Erfarenhet­er har lärt oss att EU inte kan tas för givet. Därför är det bra att Liberalern­a med Jan Björklund i spetsen nu utmanar Sverigedem­okraternas partiledar­e Jimmie Åkesson i fyra Eu-debatter i augusti.

SKA SVERIGE FORTSÄTTA vara en del av Europa måste Eumedlemsk­apet försvaras. Det som tas för givet måste försvaras. Nu är det upp till kamp för EU.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden