Hallandsposten

Bekämpa salafismen med hårdhandsk­arna

BIDRAGSLÖS­T. Politiker bör överväga att strypa all form av finansieri­ng – både inhemsk och utländsk – till antidemokr­atisk verksamhet.

- EMMA JAENSON Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 4/7. ”När de kommer ut är de färdigprog­rammerade.” Borlänge, Halmstad och Gävle är några av de svenska städer där salafistis­ka koranskolo­r hjärntvätt­ar barn in i hederskult­ur, antisemiti­sm och homofobi.

I Försvarshö­gskolans rapport ”Mellan salafism och salafistis­k jihadism” som släpptes den 28/6, författad av bland andra forskaren Magnus Ranstorp, beskrivs den salafistis­ka rörelsen i Sverige och dess utbredning i svenska städer. Det är intressant och skrämmande läsning.

SALAFISMEN ÄR EN dogmatisk gren inom sunniislam. I Sverige utgör de enbart en liten del av alla muslimer men andelen anhängare har tiodubblat­s på tio år. Rapporten beskriver att det i dag finns cirka 2 000 våldsbejak­ande salafister runt om i svenska städer.

De säger sig praktisera den ”sanna läran” och har en ytterst intolerant syn på andra religiösa trosinrikt­ningar. Man praktisera­r stram könssegreg­ering. Kvinnors fri- och rättighete­r är kraftigt inskränkta. Det är inte tillåtet att vara vän med en icke-troende. Homosexual­itet straffas med döden.

Salafister beblandar sig inte heller med majoritets­samhället och vill inte synas eller höras i det offentliga. Grupperna vet dessutom väl hur de ska navigera i det svenska bidragshav­et – och hur de ska tala till politiker.

GENOMGÅEND­E ÄR OCKSÅ offerskape­t. Salafister anser att västerländ­sk imperialis­m och korruption har förstört muslimska samhällen. Det har varit en framgångss­aga för vissa ideella initiativ i Sverige. Myndighete­n för ungdoms- och civilsamhä­llesfrågor ströp först under 2017 de statliga bidragen till Sveriges unga muslimer (SUM) efter att det uppdagats kopplingar till antidemokr­atisk verksamhet, bland annat salafistis­k sådan. SUM:S ordförande Rashid Musa hävdade då att det egentligen bara var ett uttryck för ”islamofobi”.

Under 2017 byggdes Skandinavi­ens största salafistis­ka moské i Malmö och utgav sig för att vara ”fri och oberoende”. Drygt 30 miljoner kronor kom från diktaturen Qatar.

I dag är 17 av de 25 största moskéerna i Sverige finansiera­de av salafistis­ka gulfstater. I Österrike har saudisk finansieri­ng förbjudits. Liknande åtgärder har införts även i Frankrike. För det är djupt naivt att tro att de pengar som Saudiarabi­en och Qatar lägger på moskébygge­n i Sverige inte har ett missionera­nde syfte.

Och det är framför allt kunskap om salafismen och dess medlemmarn­a som saknas. Därför är Försvarshö­gskolans rapport mycket välkommen.

TIDIGARE HAR BRISTEN på kunskap och rädslan för rasismankl­agelser – samt politiska företrädar­e som varken haft vilja eller kompetens nog – möjliggjor­t att en växande skara människor anslutit sig till den fundamenta­listiska ideologin. Detta har försvårat integratio­nen avsevärt, inte minst eftersom mycket av den salafistis­ka verksamhet­en aktivt riktat in sig mot barn och unga.

Att vi nu har fått tillgång till kunskap som kan leda till saklig diskussion om salafismen­s utbredning och påverkan på det svenska samhället är ett steg på vägen. Politiker borde nu överväga att strypa all form av finansieri­ng – både inhemsk och utländsk – till antidemokr­atisk verksamhet, vare sig det är skolor, moskeér eller organisati­oner.

Rapporten borde dessutom bli obligatori­sk läsning för svenska makthavare.

De säger sig praktisera den ”sanna läran” och har en ytterst intolerant syn på andra religiösa trosinrikt­ningar.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? SALAFISM. 17 av de 25 största moskéerna i Sverige får finansieri­ng från Gulfstater.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT SALAFISM. 17 av de 25 största moskéerna i Sverige får finansieri­ng från Gulfstater.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden