Hallandsposten

Avgörande vittnet saknas fortfarand­e

Polisen letar fortfarand­e efter vittnet som såg hur en kvinna höll på att köras över av en bil på Kyrkogatan söndagen den 17 juni. Mannen som körde bilen är häktad och får bland annat träffa expertis som försöker klarlägga hans psykiska hälsa.

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Händelsen vid klockan 9.40 på söndagen slutade lyckligt enbart på grund av vittnet. Hon såg hur den 31-årige mannen körde rakt mot Jessica Sjögren när hon kom längs Kyrkogatan en bit ifrån korsningen vid Karl XI:S väg. Vittnet ropade högt och varnade henne. Efteråt beskrev Jessica på sociala medier:

”Jag blev nästan nedkörd av en och samma bil två gånger för att sedan bli hotad av personen i fråga. Detta har tärt på mitt psyke och satt en rädsla i mig som inte riktigt går att beskriva.” Nu berättar hon för HP: – Jag jobbar i hemtjänste­n och hörde inte vad kvinnan skrek, men jag hoppade undan. Efteråt stannade han bilen och klev ur. Efter ett tag förstod jag att det var något som inte stämde med honom.

HP har i ett reportage den 9 april i år berättat om 31-åringen och hans familjs fleråriga kamp för att han ska få vård. Familjen är starkt kritisk till att han inte fått rätt vård och att det nu gått så långt att 31-åringen HALLANDSPO­STEN 9 APRIL 2018.

häktats, misstänkt för ett mycket allvarligt brott.

– Det här är ett stort nederlag för psykiatrin. Det här är riktigt dåligt. Jag sade det här till dem redan för flera år sedan. När jag förstod hur sjuk min bror är läste jag på om hur sjukdomen utvecklas och då förstod jag till exempel varför andra, sådana här saker händer. Många får inte vård och ”skriker efter hjälp” på olika sätt, säger 31-åringens bror.

HAN TOG KONTAKT med Jessica Sjögren när han såg hennes inlägg på sociala medier om hur hon reagerat på händelsen.

– Det mest lugnande var när jag förstod att det inte var riktat emot mig personlige­n.

Att det kunde ha varit vem som helst. Sedan är det också lugnande att veta att det inte kan hända igen, att polisen tog hand om honom. Jag har haft en rädsla efteråt. Det är svårt att förklara, men det här är ju något som bara händer i en film. Jag har en son som är åtta månader och har tänkt tanken ”om” efteråt, säger Jessica Sjögren.

31-ÅRINGEN SITTER HÄKTAD i Helsingbor­g och förhördes av polisen så sent som i slutet av förra veckan. Familjen har gjort allt de kan för att ge utredarna en korrekt helhetsbil­d, men fick till exempel inte vara med vid när häktningsf­örhandling­en. Och de har ännu inte fått möjlighet att besöka honom i häktet.

– Han är så hemlighets­full. Vi har inte haft så mycket kontakt under våren. Men jag hörde att han fastade, vi misstänker att det slagit ännu mer slint för honom. Men jag vet verkligen inte vad det var som hände, fortsätter 31-åringens bror och lägger till:

– Det är ofattbart att en persons beslut kan påverka så många människor. Jag tänker på läkaren, som helt styr över min brors tillvaro och inte ger honom den vård han behöver.

JESSICA SJÖGREN SLOG själv larm till polisen. 31-åringen var kvar när patrullen kom och han greps på platsen. Hon kommer inte riktigt ihåg hur vittnet som räddade henne såg ut.

– Som jag minns det hade hon brunt, kanske mörkare hår och var ungefär 35 år gammal.

Polisens utredare Hans Håkansson beskriver att vittnets uppgifter är mycket viktiga att få fram. De är inte så avgörande att 31-åringen skulle gå fri utan dem, men ändå nödvändiga. Han sammanfatt­ar det så här:

”Vittnet har säkert gjort sådana iakttagels­er som kan vara avgörande eftersom vittnet har sett händelsen.”

 ?? Bild: ?? Artikeln ingår i HP:S granskning av psykiatrin i Halland.
Bild: Artikeln ingår i HP:S granskning av psykiatrin i Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden