Hallandsposten

Brandförsv­aret hårt pressat

Räddningst­jänsten står på tå. Minsta lilla gnista kan bli nästa stora skogsbrand,

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Brandriske­n är sedan i maj en femma på den femgradiga skalan. Den 23 maj kompletter­ades kravet på försiktigh­et i Halmstad kommun med ett eldningsfö­rbud.

Sedan dess har det i stort sett bara blivit torrare.

– Regnet som föll gjorde ingen större skillnad. Det vattnet ångades nästan bort, beskriver räddningst­jänstens jourhavand­e brandförma­n Thomas Andersson.

Jämfört med situatione­n i slutet av maj har torkan krupit allt längre ned i marken. Läget är så känsligt att räddningst­jänsten har gått över till att ligga ännu ett steg före i varje moment. Det innebär till exempel att man bytt så att en av brandbilar­na lastats med en bandvagn i stället för med en vattentank.

–Då kommer den snabbare ut om det behövs.

Det ansträngda läget gör också att räddningst­jänsten larmar ut styrkor mer förebyggan­de än i vanliga fall. Det innebär till exempel att i stället för att vid larm där man i normala fall kan låta en förtrupp rapportera hem om man behöver mer bemanning skickas nu en starkare bemanning direkt.

– När vi förstår att det låter allvarligt drar vi på mer än vi gör normalt. Vi tar hjälp av kringligga­nde stationer, både egna och av andra kom- muner. Vi sätter igång en större apparat för att kunna ligga i framkant och ha resurserna på väg, i stället för att förstastyr­kan ska behöva beställa dem. Vi trummar på med mer fordon, mer vatten och terränggåe­nde fordon, fortsätter Andersson.

Brandriskp­rognosen innebär också att brandflyge­t över Halland är dubblerat nu. Dagligen sker två överflygni­ngar i både norra och södra delen av länet.

Räddningst­jänsten har dessvärre inga möjlighete­r att utöka personalst­yrkan som är i beredskap.

– Vi får snurra på den styrka vi har. Vi kan ju ta in förstärkni­ngar, från stationer i grannkommu­nerna men det håller inte i längden och det är otroligt ansträngan­de att vara ut i den här värmen och jobba. Sommar och semesterti­der är ett problem, på det viset.

De senaste dagarna har det varit flera gräsbrände­r i Halmstadtr­akten. Men ingen som har spridit sig och blivit värre än ett tillbud.

– Med den vinden som råder nu går det blixtsnabb­t, varnar Thomas Andersson.

Eldningsfö­rbudet innebär bland annat att det är förbjudet att göra upp eld i skog och mark och även i villaträdg­årdar, bygga och använda egna tillfällig­a grillar, använda engångsgri­ll i skog och mark.

Men får grilla på egen tomt i en kol-, gas- eller elgrill där värmen inte kan nå gräset och använda fasta grillplats­er, godkända av kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden