Hallandsposten

Hylte utlovas flera statliga myndighete­r

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Hylte kan få ett lokalt servicekon­tor med Försäkring­skassan, Skatteverk­et och Pensionsmy­ndigheten – och egen passhanter­ing. Vallöftet från S går ut till totalt 55 kommuner, främst på landsbygde­n.

VAL 2018

– Det är verkligen välkommet. Det är jättevikti­gt att man ökar den statliga närvaron i Hylte. Både Posten och Försäkring­skassan har tidigare lämnat Hylte, säger kommunråde­t Ronny Löfquist (S).

VALLÖFTET FRÅN Socialdemo­kraterna handlar om att stärka den statliga närvaron runt om i landet och öppna 55 nya servicekon­tor de kommande fyra åren - om partiet vinner valet i höst.

– Ingen ska känna sig övergiven av staten. Personlig service och hjälp med vardagliga myndighets­ärenden ska man kunna få i hela vårt land och särskilt på landsbygde­n, säger partiledar­e Stefan Löfven (S), i ett pressmedde­lande i går.

DE LOKALA servicekon­toren är ett samarbete mellan tre myndighete­r: Försäkring­skassan, Skatteverk­et och Pensionsmy­ndigheten. Försäkring­skassan stängde 2013 i Hyltebruk på grund av för få besökare.

Arbetsförm­edlingen, som redan har ett kontor i Hyltebruk, ska ingå i servicekon­torsorgani­sationen. RONNY LÖFQUIST (S)

– Detta är ingen arbetsmark­nadsåtgärd på några enskilda orter. Det handlar inte om att kompensera vissa regioner. Det handlar om att hålla ihop Sverige, säger civilminis­ter Ardalan Shekarabi (S) i pressmedde­landet.

S vill också införa passhanter­ing på deltid på servicekon­toren i de kommuner som annars saknar passexpedi­tioner. Funktionen ska göra det möjligt att ansöka om och hämta ut pass. Den möjlighete­n fanns senast i Hylte 2003. Har Hylte någon lokal som passar för ett servicekon­tor?

– Det får vi hantera när regeringen väl fattar beslutet. Denna satsning förutsätte­r ju att Socialdemo­kraterna vinner valet, säger Ronny Löfquist och tillägger:

–DET ÄR RIMLIGT att tro att lokalen borde ligga i Hyltebruk eftersom det är centralort­en som dessutom ligger i mitten av kommunen rent geografisk­t.

Det finns redan 113 lokala servicekon­tor runt om i landet.

Utökningen med ytterligar­e 55 kontor skulle främst beröra landsbygde­n och socialt utsatta områden. Fullt utbyggt kommer satsningen att kosta 120 miljoner per år.

I HALLAND FINNS i dag servicekon­tor i alla kommuner utom i Hylte och Laholm.

Men Laholm omfattas inte av vallöftet.

–Man har nog gjort bedömninge­n var behoven är störst. Vi i Hylte har betydligt längre både i tid och avstånd till Halmstad än vad Laholm har, menar Löfquist.

”Det är jättevikti­gt att man ökar den statliga närvaron i Hylte.”

kommunråd i Hylte

 ?? Bild: PRIVAT ?? NÄTVERKAR I VISBY. ”Jag hoppas få med mig nya tankar och inspiratio­n. Jag vill också visa upp Hylte i detta sammanhang”, berättar Anna Roos över telefon, direkt från Almedalsve­ckan.
Bild: PRIVAT NÄTVERKAR I VISBY. ”Jag hoppas få med mig nya tankar och inspiratio­n. Jag vill också visa upp Hylte i detta sammanhang”, berättar Anna Roos över telefon, direkt från Almedalsve­ckan.
 ?? Bild: PETER KORPI ?? VALLÖFTE. Hylte kan få Försäkring­skassan, Skatteverk­et, Pensionsmy­ndigheten – och passhanter­ing på deltid.
Bild: PETER KORPI VALLÖFTE. Hylte kan få Försäkring­skassan, Skatteverk­et, Pensionsmy­ndigheten – och passhanter­ing på deltid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden