Hallandsposten

Hästägare oroliga för brist på foder i vinter

- CARINA NILSSON cn@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

Bristen på grovfoder blir allt mer påtaglig. – Jag får fyra, fem samtal varje dag från förtvivlad­e hästägare, och situatione­n är allvarlig, säger Ingemar Nilsson på Dömestorps gård.

För ungefär 15 år sedan inriktade Ingemar Nilsson sig på att odla grovfoder till hästar. I år odlar han gräs till hösilage på cirka 100 hektar mark. Bland kunderna finns allt från travtränar­e med trettiotal­et hästar, till de som har ett par hästar som hobby.

– Ett normalt år producerar vi runt 10 000 balar i olika storlekar, från 30 kilo till 350 kilo, säger han.

Den första skörden bärgades för några veckor sedan.

– Vi kan vattna den mesta marken och det har vi gjort sju dagar i veckan sedan i slutet av april. Där vi har vattnat är skörden cirka 90 procent jämfört med förra året som var lite sämre än ett normalår. Men på de drygt 20 hektar där vi inte kan vattna har vi fått halva skörden mot i fjol, säger Ingemar Nilsson.

FÖR ATT KUNNA klara sina stamkunder­s behov behövs nu en riktigt bra andra skörd.

–För att vi ska kunna få det så behöver det börja regna ordentligt nu i juli. Annars får vi dra ut på det till oktober och då är det risk att kvaliteten blir sämre, säger Ingemar Nilsson.

Oron för att djuren ska bli utan foder till vintern är nu utbredd bland hästägare.

– Jag hoppas kunna klara mina stamkunder, men några nya kunder vågar jag inte ta just nu. Varje dag är det mellan fyra och fem hästägare som ringer och vill köpa foder, och jag hör hur oroliga de är. Det är hemskt att föreställa sig att djuren ska svälta, säger Ingemar Nilsson.

En del står redan nu inför en akut brist på foder.

–På en del håll är betet slut på grund av torkan, då måste man stödutfodr­a redan nu. Men det betyder också att foder som skulle ha använts till vintern går åt i sommar, säger han.

INGEMAR NILSSON HAR kollegor i bland annat Ljungby och Vantinge i Skåne. De upplever samma sak som han själv.

–Jag beställde 200 ton av min kollega i Ljungby redan i februari, men jag fick inte mer än 130 ton nu. Min kollega i Vantinge ska försöka importera hö från England.

Bristen märks också på priset. På Blocket annonseras hö ut för fyrafem kronor kilot, normalt ligger priset på två–tre kronor kilot.

– Jag har inte höjt priset med mer än fem öre kilot, eftersom jag vill värna om mina stamkunder. Men för många blir det kännbart om priset ökar med två kronor kilot. Har du trettio hästar handlar det om 15 000 kronor i månaden.

Det enda som kan förbättra situatione­n är rejält med regn. Men väderprogn­osen pekar fortsatt på soligt och varmt.

– Jag har pratat med äldre bönder, och ingen kan minnas att torkan slagit till så här tidigt. Hade det varit förr i tiden så hade svälten knackat på dörren till hösten, säger Ingemar Nilsson.

 ??  ?? RÄCKER INTE. Lagret av balar ser stort ut, men det borde vara ännu större för att Ingemar Nilsson skulle kunna leverera till alla som vill köpa.
RÄCKER INTE. Lagret av balar ser stort ut, men det borde vara ännu större för att Ingemar Nilsson skulle kunna leverera till alla som vill köpa.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden