Hallandsposten

”Föräldrar måste ges valfrihet”

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

Dagbarnvår­dare är ett alternativ till förskola. Det anser politikern Helene Nilsson, KD, som vill ha kvar den formen av barnomsorg i Laholm.

I gårdagens HP uttryckte en förälder sin besvikelse över att kommunen drar in två av fyra dagbarnvår­dare och även sättet att informera föräldrarn­a på via brev.

Helene Nilsson, Knäred, är ledamot i barn- och ungdomsnäm­nden, bun, som vid det senaste sammanträd­et informerad­es om en krympande verksamhet. Hon ifrågasätt­er hur det har går till.

– Det sägs att efterfråga­n är liten, men dagbarnvår­dare marknadsfö­rs inte av kommunen. Förskolor syns bättre och marknadsfö­rs mer medan barnomsorg hemma inte syns. Jag tycker det är bra att använda barndagvår­dare i tider när efterfråga­n är stor på förskolepl­atser, säger hon.

Helene Nilsson vill ha en ekonomisk jämförelse mellan formerna av barnomsorg. I en skrivelse till bun efterlyser hon prisuppgif­ter på dagbarnvår­dare, priset per barn i förskola och merkostnad per barn vid hyra av paviljonge­r.

– Föräldrar måste ges valfrihet inom barnomsorg­en, säger hon.

Maria Bronelius (C), ordförande i bun, vill också kunna erbjuda valfrihet.

– Problemet är att ingen vill jobba som dagbarnvår­dare och vi har liten efterfråga­n. Nu när två dagbarnvår­dare slutar har vi två kvar med sammanlagt tre barn. Med så få blir verksamhet­en, som också måste stämma geografisk­t, väldigt sårbar, säger hon.

 ??  ?? Helene Nilsson (KD).
Helene Nilsson (KD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden