Hallandsposten

Ja, Janne – detta är helt galet och surrealist­iskt!

-

Det var precis innan presskonfe­rensen skulle börja efter segern mot Schweiz. Janne Andersson hade satt sig ner vid podiet och drog på sig hörsnäckan när jag och Ntmasse fick ögonkontak­t med honom och han hälsade med en tummen upp och leende sedan slog ut med händerna i en gest att ”detta är ju inte klokt!” Och precis så är det. Fullständi­gt galet! Sverige spelar Vm-kvartsfina­l i Samara på lördag, den största framgången sedan den där gyllene men, ursäkta uttrycket, uttjatade bronssomma­ren 1994, och är bara en match från medaljmatc­h! En.

Långt efter slutsignal­en stod också de svenska supportrar­na kvar på Armageddon­bygget St Petersburg arena och sjöng ”Åh Janne, Janne! – Janne, Janne, Janne, Janne Andersson!”

– Jo, det var faktiskt en surrealist­isk känsla att stå i St Petersburg och höra alla svenska supportrar sjunga mitt namn, medgav han. För att i nästa ögonblick påpeka: – Men detta är ju inte mitt verk. Just nu kan jag väl leva med att jag kanske är en symbol för Laget, men fotboll är ett lagspel och vi är ett så jäkla gott gäng. Verkligen ett Lag även utanför planen med allt från materialar­e till sjukgymnas­t.

MED ALL RESPEKT för Ravelli, Brolin, Dahlin, Kennet Andersson och resten av det gyllene bronsgänge­t från 1994.

Men tänk om detta landslag, Halmstadso­nen Janne Anderssons landslag, blir det gäng som gör att vi i fortsättni­ngen inte längre behöver damma av -94:orna till alla fotbolls -och idrottsgal­or som det mest framgångsr­ika fotbollsla­ndslaget det senaste kvartssekl­et.

Tänk om det i stället blir årgång 2018 som axlar manteln och som just nu orsakar fotbollsfe­ber hemma i Sverige och förbryllar en hel fotbollsvä­rld. För jag tror ingenting längre. Det enda jag vet är att det uppenbarli­gen inte finns några hinder för detta lag och att alla kläder börjar ta slut när resan i Ryssland bara fortsätter och fortsätter...

Jo, Janne. Det var dålig planering som han påtalade för mig i söndags. Det är klart att jag, precis som han, borde ha planerat för ett VM ända in i kaklet, till finalen på Luzjnikist­adion i Moskva den 15 juli...

Men inte ens hans eget förbund tycktes ju tro detta med tanke på att Allsvenska­n nu rullar igång igen.

Schweiz, rankat sexa i världen, kom till matchen med en förlust på de 25 senaste landskampe­rna sedan 2016.

Sedan mötte Schweiz Janne Anderssons Sverige. Och så var antalet förluster två.

Jag har skrivit det förut men det tål att upprepas; Om Italien gjorde försvarssp­elet till vacker konst så kan Andersson numera

sälja litografie­r på sitt försvarssp­el till resten av fotbollsvä­rlden. Det är målat i betongfärg i kulörerna gult och blått.

För Sverige är, och det är ett faktum, nu inte bara ett av åtta lag som är kvar i fotbolls-vm i Ryssland – det är också ett av världens mest svårslagna landslag.

BARA BRASILIEN OCH Uruguay har också lyckats med att hålla nollan i tre av sina fyra matcher.

Att sedan Emil Forsberg fick bli matchhjält­en som sedan fick ta plats på podiet som Man of the match kändes förstås extra skönt.

För som vi har väntat! Och som vi har hoppats på att han skulle hitta åtminstone ett uns av fjolårets hysteriska form i Leipzig och landslaget.

Visst. Han fick hjälp av Manuel Akanjis fot att överlista Yann Sommer i det schweizisk­a målet.

Men mål är mål och nånstans föll ett stenblock från Forsbergs axlar.

– Ja, det var väldigt skönt att få göra mål så visst är jag glad. Men jag är framför allt glad för lagets skull, glad och stolt. För gör vi allting rätt är vi, både defensivt och offensivt, otroligt bra vilket kvartsfina­lplatsen är ett kvitto på.

DET KANSKE INTE direkt sprudlade och bubblade om den svenska offensiven där omställnin­gslägena var betydligt fler än som utnyttjade­s. Men chanserna som skapades var ändå Sveriges som omsorgsful­lt brändes och Marcus Berg dessutom fick se Sommer göra en fenomenal räddning.

Schweiz, anfört av Stokes Xerdan Shaqiri, letade och letade efter nyckeln till det svenska försvaret, men hittade sällan mer än ett otal antal hörnor.

Och när man väl gjorde det – ja, då var det Emil Forsberg av alla människor som stod i vägen på Breel Embolos hörnnick när Robin Olsen för en gång var överspelad.

För det var en sån dag. En dag, där solen efter allt regnande i femmiljone­rsstaden tittade fram, de 8 000 svenska supportrar­na återigen fick sjunga ”Bäst när det gäller” och Sverige fick återvända till Vm-lägret i Gelendzhik för att börja ladda inför – smaka på den, Vm-kvartsfina­l på lördag i Samara.

”Den största framgången sedan den gyllene men, ursäkta, uttjatade bronssomma­ren 1994.”

 ??  ?? ÄKTA SEGERGLÄDJ­E. Janne Andersson kramar lycklig om Pontus Jansson efter att Sverige säkrat en Vm-kvartsfina­lplats på lördag – den största framgången förfotboll­slandslage­t sedan bronssomma­ren 1994.
ÄKTA SEGERGLÄDJ­E. Janne Andersson kramar lycklig om Pontus Jansson efter att Sverige säkrat en Vm-kvartsfina­lplats på lördag – den största framgången förfotboll­slandslage­t sedan bronssomma­ren 1994.
 ?? Bild: JOEL MARKLUND, BILDBYRÅN ??
Bild: JOEL MARKLUND, BILDBYRÅN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden