Hallandsposten

Marknadshy­ror skulle göra att vi tvingas flytta

-

BOSTÄDER. Många politiker säger att det måste finnas hyresbostä­der även för dem som inte har så höga inkomster och inte har kapital så att de kan köpa en bostadsrät­t. Men i praktiken har inte mycket gjorts.

HFAB har ju ett fint bestånd med hyreslägen­heter i de flesta delar av kommunen och i alla typer av fastighete­r. Tack vare nuvarande regler för hyresnivåe­r kan även de med låg inkomst få en centralt belägen bostad med en överkomlig hyra. Men väntetiden är alltför lång!

De nyproducer­ade lägenheter­na är för dyra. Varför använder sig kommunala HFAB av hyressättn­ing enligt den så kalllade presumtion­shyran, vilket är detsamma som marknadshy­ra. Det är väl ingen lag som måste följas. Kommunen kan prioritera att ha lägre hyror även för nyproducer­ade lägenheter.

Men värre blir det om moderater och sverigedem­okrater styr efter valet. De har aviserat att införa marknadshy­ror. Konsultför­etaget Ramböll, som gjort en analys av konsekvens­erna av marknadshy­ror i Halmstad, kom fram till att hyran för en tvåa höjs med 2 500 kronor. Då kan inte jag, och säkert många med mig, bo kvar i nuvarande lägenhet.

Ska man ge bostadsbid­rag till fler? Då blir ju konsekvens­en att skattebeta­larna får stå för fastighets­ägarnas ökade vinster.

Pensionär i hyresbosta­d

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? FÖR DYRT. ”Kommunen kan prioritera att ha lägre hyror även för nyproducer­ade lägenheter”, tycker insändarsk­ribenten.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT FÖR DYRT. ”Kommunen kan prioritera att ha lägre hyror även för nyproducer­ade lägenheter”, tycker insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden