Hallandsposten

Lilian Ryd utsedd till hedersdokt­or i Luleå

- SARA ÖSTER so@hallandspo­sten.se

Lilian Ryd är författare och kulturhist­oriker, och har blivit utsedd till hedersdokt­or vid Luleå Tekniska universite­t 2018. – Det är ett fint erkännande, säger hon.

Hon är uppvuxen i Vuollerim, strax utanför Jokkmokk, men har sedan 1994 bott i Halland. I dag bor hon i en by strax utanför Nissaström.

Lilian har sedan 1980-talet publicerat böcker och artiklar om nordsvensk kulturhist­oria, med inriktning på nybyggarli­v, kvinnohist­oria och samisk traditione­ll kunskap.

– Mitt intresse för ämnet kommer från min lillebror Yngve som började forska inom det här – fast ur en manlig synvinkel. Jag bad honom skriva om kvinnor också, men då sa han ”äh gör det själv” – och så gjorde jag det och fastnade, säger hon och tillägger:

– Jag har ingen anknytning till Luleå Tekniska universite­t, mer än att mina böcker berör området och norra Sverige.

Lilian Ryds första stora arbete, Kvinnor i väglöst land: nybyggarkv­innors liv och arbete (1995), var resultatet av åtta års materialin­samling.

ETT TJUGOTAL KVINNOR och män, födda omkring sekelskift­et 1900, djupinterv­juades under flera år. Boken fick stor uppmärksam­het och har prisbelöna­ts, däribland av Kungliga Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur. I boken Vi åt aldrig lunch (2004) flyttas perspektiv­et till en senare generation med fokus på författare­ns egen klassresa.

– Jag har publicerat femsex böcker, och jag är mycket glad över att ha blivit utsedd till hedersdokt­or. Det är ett fint erkännande från den akademiska världen, och särskilt att det är från hemmaplan i Norrbotten.

HENNES SENASTE BOK, Doahkke – fågelflock (2017), bygger på brodern Yngve Ryds forskning om samisk fågelkunsk­ap. Vilket projekt som väntar härnäst vet hon inte.

– Jag har jobbat väldigt intensivt med mina böcker de senaste åren, och i år är första gången som jag är ledig en hel sommar på tio år. Om ett par dagar ska jag till Jokkmokk och ha lite semester, säger Lilian.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? STOLT. Lilian Ryd är författare och kulturhist­oriker, och nu har hon utsetts till hedersdokt­or vid Luleå Tekniska universite­t.
Bild: JARI VÄLITALO STOLT. Lilian Ryd är författare och kulturhist­oriker, och nu har hon utsetts till hedersdokt­or vid Luleå Tekniska universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden