Hallandsposten

Vapenfriad har krav på ersättning

- JONATAN GERNES

Efter den friande domen vill den utpekade ligaledare­n i vapenhärva­n i Veinge få ersättning från staten för det halvår som han satt häktad.

Laholmaren som åklagarna pekade ut som huvudfigur i det stora vapenmålet har kallats 30-åringen i HP, men hann faktiskt fylla 31 innan målet avgjordes i fredags.

Tingsrätte­n dömde honom till två års fängelse, men hovrätten friade för allt utom tolv patroner som gav dagsböter. Bötesstraf­fet på 20 400 kronor anses redan avtjänat under de sex månader som mannen satt anhållen och häktad.

31-åringens försvarare anser att han ska kräva ersättning från Justitieka­nslern, JK, för det lidande han utsatts för som frihetsber­övad.

”Han har tappat lön, pension, man tog honom två dagar före julafton.”

BJÖRN HURTIG

– Hans företag har nästan gått i konken. Han har tappat lön, pension, man tog honom två dagar före julafton och så vidare. Det lidande han utsatts för kompensera­s inte av böter på 20 000 kronor, säger advokat Björn Hurtig.

– Det kan vara så att man tycker att han redan har fått en kompensati­on, men det är en väsentlig skillnad på att sitta av ett straff i häkte med restriktio­ner mot att göra det i fängelse, säger Björn Hurtig.

När ansökan om ersättning görs får åklagarna i målet möjlighet att ge sin syn till JK.

– Kommer det en sådan begäran får vi yttra oss över den. Det brott han nu dömts för, tolv patroner som kastats i en buske, är inget man hade blivit frihetsber­övad för, säger kammaråkla­gare Klas Lundgren.

JK bedömer varje fall individuel­lt. Praxis för sex månader som oskyldigt frihetsber­övad är cirka 130 000 kronor. Ersättning­en blir högre om misstanken gäller ett allvarligt och uppmärksam­mat brott, men beloppet kan också sänkas ända ner till noll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden