Hallandsposten

Skogsägare i Hylte värnar om fornfynd

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Var femte kulturlämn­ing har skador från skogsmaski­ner, visar en ny inventerin­g från Skogsstyre­lsen. I Hylte arbetar skogsägare dagligen med frågan och använder ny teknik för att värna om fornlämnin­gar.

Allt fler historiska lämningar förstörs, trots att skogsbruke­t säger att frågan tas på allvar.

– Det är ett välkänt problem och vi jobbar för att komma tillrätta med problemen. Skadorna görs inte med vett och vilja. Min bild är ändå att Halland är ganska förskonat, säger Hans Bergfast, länsantikv­arie på länsstyrel­sen i Halland.

Thomas Davidsson är områdesche­f för Södra och represente­rar skogsägare i Hylte, Halmstad, Laholm och Falkenberg. Han menar att skogsägarn­a i södra Halland är väldigt måna om fornlämnin­gar och att deras maskinföra­re utbildas i hur de kan upptäcka fornfynd.

– De försöker att undvika att göra spår i naturen. I dag finns många tekniska hjälpmedel som appar med kartor där fornlämnin­garna är väl markerade.

– Vi använder oss av Riksantikv­arieämbete­ts kartor och har även egna kartsystem där vi kan markera om vi hittar en torpruin.

ETT PROBLEM ÄR att alla fornlämnin­gar inte finns registrera­de. Skogsägarn­a arbetar därför förebyggan­de.

– Jag upplever att alla skogsägare och maskinföra­re är måna om detta. Om vi stöter på något vi inte känner igen så kontaktar vi experter, säger Thomas Davidsson.

Dagligen upptäcks fynd av skogsägare som han har kontakt med.

– Då lämnar vi 1,5 till 2 meter höga kulturstub­bar av träden som finns runt fyndet för att markera att skogsmaski­nerna inte ska köra där.

SKOGSSTYRE­LSENS senaste inventerin­g visade att skogsmaski­ner kör sönder fornlämnin­gar som gravar och boplatser från stenåldern.

– Det finns många orsaker till skadorna, som att det är många led mellan skogsägare, entreprenö­rer och maskinföra­re. Skadorna är såklart mer frekventa i kommuner med mycket skogsbruk, säger Hans Bergfast. * På Riksantikv­arieämbete­ts hemsida raa.se finns söktjänste­n Fornsök som innehåller informatio­n om alla kända registrera­de fornlämnin­gar och övriga kulturhist­oriska lämningar i Sverige, både på land och i vatten. * En sökning på ”fornlämnin­gar” i Hallands län visar att det finns 9150 stycken registrera­de. Av dessa finns 787 stycken i Hylte kommun. * 11 fornlämnin­gar i Hylte kommun klassas som förstörda utifrån en arkeologis­k bedömning. Bland annat en stenkammar­grav i Långaryd och en träindustr­i i Färgaryd.

När det gäller kulturlämn­ingar, som har ett svagare skydd än fornlämnin­gar, har var femte lämning skador från skogsbruke­t. Exempel på kulturlämn­ingar är husgrunder och kolgropar.

 ?? Bild: HP/ARKIV ?? KOLL PÅ FYNDEN. Skogsägare, entreprenö­rer och maskinföra­re håller koll på var fornlämnin­garna finns.
Bild: HP/ARKIV KOLL PÅ FYNDEN. Skogsägare, entreprenö­rer och maskinföra­re håller koll på var fornlämnin­garna finns.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden