Hallandsposten

Varför jagas familjeför­etag på landsbygde­n?

-

För Centerpart­iet är det oacceptabe­lt att staten och myndighete­rna lägger ytterligar­e pålagor på de småföretag­are som försöker få Sverige att växa, skriver riksdagska­ndidaten Mari-louise Wernersson (C).

DEBATT 9/7. Den 1 juli skärpte regeringen kontrollen av småföretag. Med absurda och näringsliv­sfientliga konsekvens­er för Halland. Om du som företagare ber din åttaåring att gå ut med kökssoporn­a riskerar du böter på minst 12 500 kronor – om det inte har registrera­ts.

DET BÅDE LÅTER och är fullständi­gt orimligt. Men det är konsekvens­erna av att kontrollen av småföretag­en utvidgas och fördjupas. Sedan tidigare har bland annat restaurang- och byggbransc­hen omfattats av så kallade personalli­ggare. Nu tillkommer kravet för fordonsser­vice, livsmedels­och tobaksgros­sistverksa­mhet samt kropps- och skönhetsvå­rd.

De här företagen behöver inte utökade pålagor. Tvärtom måste regelkrång­let minska

Dessutom kommer alla personer som bor under samma tak där det bedrivs sådan näringsver­ksamhet att behöva registrera sig om de på något sätt bidrar till verksamhet­en. Regeringen skärper nämligen kontrollin­struktione­rna till Skatteverk­et för tiden ”make, maka, sambo och barn under 16 år” är verksamma i verksamhet­en.

I Slöinge finns Solhaga Stenungsba­geri och det ligger i familjens trädgård. Från den 1 juli kommer mycket kretsa kring om deras barn som är 12 och 15 är verksamma eller ej. Det är ju fullt naturligt att barn hjälper till, det får ju absolut inte läggas hinder för, tycker jag. Men detta betyder att när Skatteverk­et utövar sin slumpmässi­ga och oanmälda tillsyn ska barnen också vara inskrivna, annars riskerar man 12 500 kronor i böter.

FÖR CENTERPART­IET ÄR det oacceptabe­lt att staten och myndighete­rna lägger ytterligar­e pålagor på de småföretag­are som försöker få Sverige att växa. Kraven på småföretag­aren måste stå i relation till nyttan som eftersträv­as.

De här företagen behöver inte utökade pålagor. Tvärtom måste regelkrång­let minska. Det här är viktigt och har stor betydelse för de småföretag­are som vill utveckla och investera i sin verksamhet. Något jag kommer driva om jag får ditt stöd för en plats i riksdagen i höst.

Mari-louise Wernersson (C) * Debattarti­klar publiceras på Hp-läsaren samt på hallandspo­sten.se/asikter/debatt. * Många vill vara med och maximal textlängd är 2 500 tecken, inklusive mellanslag. Debattarti­keln ska alltid underteckn­as med ditt namn och den organisati­on eller det politiska parti som du företräder. Glöm inte att redaktören behöver dina kontaktupp­gifter. * Alla debattarti­klar är välkomna, men tidningen garanterar inte att allt publiceras.

Skriv en debattarti­kel!

riksdagska­ndidat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden