Hallandsposten

Mar Bergmans liv

- VIKTOR ANDERSSON/TT

men en sak är säker och det är att kvinnorna har huvudrolle­n i hans filmiska universum samt att flera kvinnliga skådespela­res rollpresta­tioner har bidragit till hans storhet. Ingrid Thulin, Eva Dahlbeck, Bibi Andersson, Harriet Andersson och Liv Ullmann är bara några som ska ha Bergmans tack.

INGMAR BERGMAN SKREV och regisserad­e många filmer om relationen mellan man och kvinna, men också om relationen mellan kvinna och kvinna. Mest känd är kanske ”Persona” (1966), där ett existentie­llt drama utspelar sig inuti och mellan en talstrejka­nde skådespela­re (Liv Ullmann) och hennes skötare (Bibi Andersson).

Det är gott om kvinnor också i Bergmans privatliv. Förutom att han var gift fem gånger hade regissören även flera längre och kortare förhålland­en, ofta med kvinnor många år yngre än han själv. Bergman beskrivs ibland som själva urtypen för en så kallad kulturman, det vill säga en kulturellt uppburen herre som söker bekräftels­e hos unga kvinnor.

HANS MER OMSUSADE förhålland­en var med skådespele­rskor som han ofta medverkade i hans filmer. Det fleråriga förhålland­et med Liv Ullmann * Den 14 juli skulle regissören och filmdiktar­en Ingmar Bergman ha fyllt 100 år. Jubileet firas på alla tänkbara sätt och firarna tar för givet att varenda svensk kan sin Bergman. För den som bara är ytligt bekant med mannen på femhundral­appen ger vi här en grundkurs i Bergmankun­skap, och den här artikeln är en av flera delar i en artikelser­ie. hör till det mest kända, men han hade även relationer med Bibi Andersson och Harriet Andersson.

Bergmans förhålland­en resulterad­e i nio barn med sex olika kvinnor. Hans sista och längsta äktenskap var med Ingrid Bergman (tidigare gift von Rosen, född Karlebo). De var gifta i 24 år fram till hennes död 1995.

EN KVINNA SOM man inte får glömma när man talar om Bergman är hans mamma. Många av hans mest storslagna kvinnliga rollfigure­r har lånat drag från mamma Karin Bergman.

 ?? Bild: AB SVENSK FILMINDUST­RI ?? lade i flera av hans filmer, bland annat i ”Persona” (1966), så hade båda två också längre förhålland­en med Bergman.
Bild: AB SVENSK FILMINDUST­RI lade i flera av hans filmer, bland annat i ”Persona” (1966), så hade båda två också längre förhålland­en med Bergman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden