Hallandsposten

Halmstad.

- ISABEL BARK ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

Vänsterpar­tiets toppnamn Tania Bengtsson vill se ett mer jämlikt Halmstad utan klassklyft­or.

Klassamhäl­let blev tydligt för henne redan som barn. – Jag kommer från en politisk aktiv familj och växte upp i Åsa. Där var klasskilln­aderna tydliga. Mina föräldrar var också aktiva vänsterpar­tister när de var yngre. Den då 15-åriga Tania Bengtsson påverkades mycket av vad hon såg hända i skolans korridorer.

– Det var mycket rasism på min högstadies­kola och jag mådde illa av det.

Tania gick med i Ung Vänster 1994 som en reaktion dels mot Ny demokrati, dels mot EU (som då hette EG). Idag kandiderar hon som förstanamn för Vänsterpar­tiet i Halmstad i kommunvale­t.

– Jag har egentligen inte förändrats som person sedan dess. Jag är lika arg och engagerad och går i gång på saker. Samtidigt har jag svårt att se mig själv som politiker. Jag är snarare en politisk aktivist som råkar sitta i ett sammanträd­esrum.

ATT STÅ I TALARSTOLE­N med allas ögon och öron riktade mot sig är inget stressmome­nt. Tania har arbetat som lärare på Andersberg och är numera på Trönninges­kolan. Hon är van vid att styra upp en hel klass med tonåringar. Men just nu är hon föräldrale­dig och jobbar en dag i veckan som gruppledar­e för Vänsterpar­tiet.

Genom läraryrket upplever hon på nära håll att barns förutsättn­ingar beror på om föräldrarn­a har arbete och hur resurstill­delningen ser ut i skolan.

– Barn ska ha jämlika möjlighete­r – det är inte samma sak som lika möjlighete­r. En del behöver mer resurser i skolan. Det är viktigt med

modersmåls­undervisni­ng, man måste vara säker på sitt eget modersmål för att kunna utveckla det svenska språket.

Tania har tidigare bott på Andersberg, vilket gjorde att hon såg klasskilln­ader ännu tydligare.

– Vi har en fantastisk­t vacker kommun, men också en oerhört ojämlik kommun. Det är bara att ta 30-bussen från Andersberg till Tylösand.

Enligt henne är politiken det rätta redskapet för att jämna ut klasskilln­ader och ojämlikhet­er. Hon vill satsa mer på välfärden och tycker att det är dags för Halmstad att genomföra ett försök med sex timmars arbetsdag.

– Vi ser hur undersköte­rskor, barnskötar­e och socialarbe­tare sliter i välfärden och jagar timmar i äldreomsor­gen. De behöver hållbara arbetsvill­kor. Ett hållbart arbetsliv ger ett hållbart liv, påpekar Tania.

Två års försök kostar cirka elva miljoner kronor, men kan öka frisktalen bland de anställda och visa att Halmstad är en attraktiv arbetsgiva­re.

TANIA BOR MED familjen i en hyresrätt på Frennarp – ett radhus med relativt låg hyra. Just denna fråga är en av hennes hjärtefråg­or.

– Vi vill se fler områden där folk har råd att hyra bostäder. Det är det vi ska använda HFAB till – bygga hyresrätte­r med olika hyresnivåe­r.

Det går även att ställa krav på exploatöre­r att om de ska bygga dyra lägenheter så måste de bygga billiga också. Få bostäder är för vanligt folk, upplever Tania.

Som gruppledar­e för V känner hon sig som en spindel i nätet. Vissa dagar är fullspäcka­de och yngsta dottern får ibland följa med på politiska möten. Tania och maken Martin har även tagit emot en ensamkomma­nde pojke som nu bor i familjen.

– I Vänsterpar­tiet har vi drivit frågan för ensamkomma­nde flyktingba­rn. Kampen för deras rättighete­r och för att få stanna i kommunen.

Striden för ensamkomma­nde och att alla ska ha tak för huvudet handlar går hand i hand.

– Det är uppåt vi ska sparka. Så fort man ställer grupper mot varandra så får jag en allergisk reaktion. Det är ett fåtal människor som är rika i samhället samtidigt råder enorma klassklyft­or. Om vi hade fått igenom högre skatter för de rika då hade vi kunnat göra mycket mer.

 ??  ??
 ??  ?? SEX TIMMARS ARBETSDAG. Tania Bengtsson vill att Halmstads kommun inför sex timmars arbetsdag på prov, till exempel på ett äldreboend­e. ”Vinsten är ett hållbart arbetsliv. Man blir piggare och orkar göra sakerefter arbetet.”
SEX TIMMARS ARBETSDAG. Tania Bengtsson vill att Halmstads kommun inför sex timmars arbetsdag på prov, till exempel på ett äldreboend­e. ”Vinsten är ett hållbart arbetsliv. Man blir piggare och orkar göra sakerefter arbetet.”
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden