Hallandsposten

Dörren på glänt för Sm-bidrag

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

”Vi måste ha rutiner för detta, så att det blir lika för alla.” GUDRUN PETTERSSON (C), vice ordförande i kultur- och utveckling­snämnden (kun)

Efter Sm-bråket kring golf och voltige ser kultur- och utveckling­snämnden över rutinerna när det gäller stöttning av större arrangeman­g till föreningar.

Tjänstemän­nen har fått i uppdrag att se över hanteringe­n av bidragsans­ökningar.

–Det ser ofta väldigt olika ut. Ibland får vi bara en fråga på mejlen och inte en riktig ansökan. Då måste vi ha rutiner för att hantera detta, så att det blir lika för alla, säger Gudrun Pettersson (C) som är vice ordförande i nämnden.

BAKGRUNDEN ÄR ATT golfklubba­rna i Laholm och Skogaby fick kommunal sponsring med 100 000 kronor, medan Laholms ryttarföre­ning och Caprifolen­s voltigeklu­bb fick nej på sin ansökan om stöd till SM och NM som ska hållas i Ahla i september. De får bara låna duschar.

– Det kändes tråkigt att inte kunna hjälpa dem, men vad gäller voltigen så kom ansökninga­rna in alldeles för sent, medan golfklubba­rna var ute i väldigt god tid. Vi behöver informera alla föreningar bättre om hur de ska gå tillväga. Är de bara ute i god tid kan de få hjälp av tjänstemän­nen som jobbar med detta, säger Gudrun Pettersson.

Ett förslag till nya rutiner håller nu på att arbetas fram av tjänstemän­nen och det ska presentera­s för nämnden i oktober i år.

ATT DE TVÅ Sm-arrangeman­gen behandlas olika väcker irritation.

– Man ska sponsra 70-åringar som spelar golf och så finns det inga pengar kvar till voltigeung­domarna.

Varför hjälpte man inte till och lyfte upp ansökan från voltigesm direkt till kommunråde­n, så att den kunde få samma behandling som golf-sm? undrar Ann-christin Magnusson, medlem i Laholms ryttarföre­ning.

Med-politikern Mikael Kahlin ställde en liknande fråga på senaste kommunfull­mäktige. Han såg brister i kommunikat­ion och hantering, och hoppades att voltigen skulle få sitt stöd.

– Det vore bra om vi hade en väg in för föreningar­na och ett tydligt uppdrag vem som har ansvar för den här typen av arrangeman­g, svarade kommunstyr­elsens ordförande Elisabet Babic (M).

Till HP säger Elisabet Babic att hon vill verka för en gemensam bidragspot­t som alla föreningar, oavsett om de sysslar med idrott eller social verksamhet, kan söka ur.

SAMTIDIGT STÄNGER kommunråde­t inte dörren helt för ridklubbar­na. Kun har ett konto för oförutsedd­a utgifter, påpekar hon.

– Jag ser det inte som omöjligt att kolla igen, men då måste kommunen få in en bättre budget i ansökan. Därför tycker jag att kun ska ta förnyad kontakt med voltigeför­eningarna, säger Elisabet Babic.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden