Hallandsposten

Alliansen vill ha friare val av hjälpmedel

-

En liten minoritet i Halland stoppade förslaget att ge ökad frihet för dem som är beroende av hjälpmedel, skriver fyra företrädar­e för Alliansen i regionen.

DEBATT 10/7. Att själv kunna få välja och påverka sitt hjälpmedel är en stor frihet för personer med funktionsh­inder. Det är viktigt att få inflytande över en sådan viktig sak som de personliga hjälpmedle­n, vilka ofta är en privat och livsnödvän­dig sak.

Region Halland har gått i spetsen för valfrihets­reformer. Det skapades en ”gränslös sjukvård”. Halland var först med vårdval, där man själv väljer vårdcentra­l och har en vårdgarant­i som är tuffare än rikets. Allt för att ge den enskilde valfrihete­n. Vi såg det naturligt att gå vidare med friare val av hjälpmedel.

REGIONENS SORTIMENT ÄR till viss del begränsat och förskrivar­na tvingas till arbetsmeto­der som har lämnat litet utrymme för individuel­la lösningar. Ett förslag togs fram som hade sin utgångspun­kt i att förskrivar­e av hjälpmedel bedömer att vissa individer själva kan köpa och sköta sitt eller sina hjälpmedel. Det handlar specifikt om personer med ett långvarigt behov av hjälpmedel och där man önskar att själv köpa in och sköta sitt hjälpmedel.

När frågan kom till Hylte kommun gick Socialdemo­kraterna ihop med det lokala partiet Kommunens väl och stoppade förslaget.

De produkter som valdes ut att starta med var hörseltekn­iska hjälpmedel och förflyttni­ngshjälpme­del som exempelvis rollatorer och rullstolar.

Beslut togs med stor majoritet i regionfull­mäktige. Endast Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet var emot som de ofta är när det handlar om valfrihet för den enskilde.

Men eftersom regionen samarbetar med kommunerna om hjälpmedel måste även de säga ja.

Fem kommuner sa ja. Men när frågan kom till Hylte kommun gick Socialdemo­kraterna ihop med det lokala partiet Kommunens väl och stoppade förslaget.

En liten minoritet i Halland stoppade alltså förslaget att ge ökad frihet för dem som är beroende av hjälpmedel. Något bekymmersa­mt ur demokratis­k utgångspun­kt.

MEN VI GER inte upp. Förslaget finns och får vi möjlighete­n att styra Region Halland även nästa mandatperi­od kommer vi på nytt ta upp det, fatta beslut i regionfull­mäktige och på nytt skicka ut det till kommunerna för godkännand­e.

I valet har väljarna möjlighet att påverka vem som styr i kommunerna och regionen och därmed också påverka att öka valfrihete­n för dem med funktionsh­inder.

Mikaela Waltersson (M)

gruppledar­e

Helene Andersson (C)

gruppledar­e

Tommy Rydfeldt (L)

gruppledar­e

Lars Gustafsson (KD)

distriktso­rdförande

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden