Hallandsposten

Dyr brygga ger klirr åt restaurang

HALMSTAD: För kommunen blev bryggan i Nissan dyrare än beräknat – notan gick på över 4 miljoner kronor – men för krogen som hyr den för 5700 kronor i månaden är den en succé.

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Kommunens satsning på fyra miljoner kronor för en brygga ut i Nissan har blivit ett lyft för krogen Tillsamman­s, som på så vis fått 40 extra sittplatse­r. – Vädret i sommar har gjort att vi i princip haft fullt där varenda kväll, säger vd Johanna Norström.

I april 2010 drog Johanna Norström i gång Tillsamman­s ihop med kompanjone­n My Djurberg. I år är sista gången de driver krogen som ett sommarstäl­le enligt det ursprungli­ga konceptet vid Fisktorget på Hamngatan intill Österbro.

Från och med nästa år ska de ha en nybyggd restaurang där som är öppen året runt.

– Den nya bryggan har verkligen passat perfekt nu när det är en så rekordfin sommar vädermässi­gt, säger Johanna Norström och berättar att de tack vare den fått 40 nya gästplatse­r utöver de 120 de haft tidigare.

– De kommentare­r vi får av gästerna är att de gillar att sitta vid vattnet och ha utsikt över Nissan.

SÅ FORT SÄSONGEN är över planerar de att sätta i gång bygget av den nya restaurang­en i två våningar med sammanlagt nära 300 kvadratmet­er.

– När den står klar ska vi fortfarand­e ha sittplatse­r på bryggan utanför under sommarhalv­året.

Kommunen, som låtit bygga bryggan för cirka 4 miljoner kronor, hyr ut den till Tillsamman­s för 5 700 kronor i månaden. Dessutom betalar krogen 43 000 kronor per säsong för den vanliga restaurang­delen på Hamngatan.

– Vi ska nu skriva ett arrendeavt­al med Tillsamman­s på tio år. Det krävs långa avtal för att de ska få banklån till nybygget, säger Kristin-charlotte Eklund på kommunens mark- och exploateri­ngsavdelni­ng.

– Eftersom restaurang­en i fortsättni­ngen ska vara öppen året om kommer årshyran att bli drygt 70 000 kronor. Under sommarhalv­året tillkommer dessutom hyran för bryggan på 5 700 kronor i månaden, förklarar hon. Vad ska bryggan användas till under oktober till och med mars?

– Då är den en allmän plats, som vem som helst får besöka – även om man inte ska till restaurang­en.

Ser man enbart till hyresintäk­terna kommer alltså kommunens byggkostna­der för bryggan inte vara betalda ens om 100 år, men Kristin-charlotte Eklund påpekar att den byggts som en del av kommunens satsning på att ”utveckla Fisktorget som allmän torgyta”.

Namnet Fisktorget kommer av att där skett fiskförsäl­jning sedan länge – men den siste fiskhandla­ren på platsen, Stig Nilsson, blev uppsagd från sin handelspla­ts bredvid Tillsamman­s 2015.

BOLAGET BAKOM Tillsamman­s redovisade för maj 2016–april 2017 en omsättning på drygt 5,3 miljoner kronor, en vinst på 27 000 kronor och drygt 700000 kronor i eget kapital.

Johanna Norström och My Norberg driver sedan 2013 även restaurang­en Söderfamil­jen på Södra vägen. Bolaget bakom den redovisade för 2017 en omsättning på drygt 3,9 miljoner kronor, en vinst på 139 000 kronor och 370 000 kronor i eget kapital.

Dessutom har de bildat ett eget fastighets­bolag för nybygget.

 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? POPULÄR BRYGGA. I sommar har det mestadels varit fullsatt på bryggan som Tillsamman­s hyr av kommunen. Nu återstår det att se hur välbesökt den blir i vinter, när den blir allmän plats.
Bild: JOHAN PERSSON POPULÄR BRYGGA. I sommar har det mestadels varit fullsatt på bryggan som Tillsamman­s hyr av kommunen. Nu återstår det att se hur välbesökt den blir i vinter, när den blir allmän plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden