Hallandsposten

Lantbruket på väg mot katastrof

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

”Vi har gått från kris till katastrof” JOAKIM BRONELIUS Vallberga lantmän

Spannmålss­körden kan bli en fjärdedel av den normala. Och korna kan komma att utfodras med vass. Torkan håller på att orsaka en katastrof för lantbruket i södra Halland.

Bönderna har dock inte gett upp, utan fortsätter att kämpa för att hitta lösningar. Det visade sig under LRF:S möte på foderfabri­ken i Hov, dit ett hundratal lantbrukar­e hade sökt sig för att få veta vad de trots allt kan göra.

– Vi är väldigt hårt drabbade i södra Halland. Stora delar av Sverige lider av torkan, men jag tror att Laholm tillhör de värst drabbade platserna. Vi har fått väldigt lite regn och många har lätta jordar som inte håller vatten, säger Ulrika Algothsson som är ordförande i LRF:S kommungrup­p för Laholm.

Vallberga lantmäns vd Lars Johansson berättade att spannmålss­körden är på väg mot ett riktigt bottenår i södra Halland.

– VI TRODDE LÄNGE på cirka 50 procent mot normalt, men nu räknar vi med 25–30 procent av normal volym. Vi håller på att leta olika lösningar för att kunna tillverka foder. Det kan vara importerad spannmål eller om det finns på andra håll i landet. Vi söker också efter alternativ­a grödor.

Annika Hansson som är foder- rådgivare på Växa Sverige berättade att bönderna kan få hjälp med att ändra djurens foderstat.

– Vi blandar i mer fiber så att korna blir mätta på mindre mängder mat. Tack vare analyser kan vi ändå hålla koll på att de får tillräckli­gt med energi.

Analys pågår också av ett stort lager vass, som kan komma att användas som grovfoder.

– Det finns också experiment gjorda i Finland, där korna fick äta tidningspa­pper, men just nu är pappersmas­sa dyrt, så det finns ingen ekonomi i det, säger Annika Hansson.

Kommunråd Erling Cronqvist berättade att räddningst­jänsten kan hjälpa till med fordon om brunnar sinar.

– VI VET inte var det här slutar, och det finns inte så mycket vi kan göra, men jag är öppen för förslag och vi vill gärna hjälpa till ifrån kommunens sida.

 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? HÅRT DRABBADE. Många lantbrukar­e ville veta vad de kan göra för att lindra effekterna av den svåra torkan.
Bild: CARINA NILSSON HÅRT DRABBADE. Många lantbrukar­e ville veta vad de kan göra för att lindra effekterna av den svåra torkan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden