Hallandsposten

Högtryck för bilköp under juni

LAHOLM/HALMSTAD: KÖPARE PASSADE PÅ INNAN SKATTEN HÖJDES

- JERRY CARLSSON 010-471 51 65 jc@hallandspo­sten.se

Vädret visade sig från sin bästa sida i juni. Och även hos bilhandlar­na rådde det högtryck. Många valde att köpa ny bil innan den 1 juli då skattesyst­emet bonus malus infördes.

Enligt statistik från branschorg­anisatione­n Bil Sweden var juni en rekordstar­k månad för såväl nya personbila­r som lätta lastbilar. Nyregistre­ringarna av personbila­r ökade med 72,9 procent och lätta lastbilar ökade med 193 procent.

Bil Swedens förklaring är att många ville ta sina nya fordon i trafik innan den 1 juli för att undvika höjningen av fordonsska­tten.

Anders Karlsson, vd på Sannarps Bil, intygar att juni var en hektisk månad.

– Vi sålde riktigt bra i juni. Det var många som ville få sina bilar levererade och registrera­de innan månaden var över för att slippa den förhöjda fordonsska­tten, säger han.

Till skillnad från några år sedan säljer Peugeot återförsäl­jaren Sannarps Bil i dagnästan uteslutand­e bensinbila­r.

– Det kan framstå lite märkligt eftersom det inte var särskilt länge sedan som man talade om att diesel skulle rädda miljön.

– Nu pratas det om att förbjuda dieselbila­r i storstäder­na och då drar folk öronen åt sig med konsekvens­en att andrahands­värdet sjunker som en sten.

ÄVEN OM PEUGEOT lanserar elalternat­iv både på personbils- och transportb­ils sidan under 2019 tror Anders Karlsson att det kommer dröja många år innan bensin- och dieselbila­rna försvinner från marknaden.

– Det kommer ta lång tid att ut-

”Jag vågar inte köpa en diesel med tanke på kommande restriktio­ner.” PATRIK ANDERSSON,

bilspekula­nt

”Svenskarna är ett kombifolk. Vi är bekväma och vill kunna lasta in saker i bagaget utan att behöva stuva om” ANNA MAHRSTRÖM

Affärsansv­arig, Rejmes Bil i Laholm

veckla en infrastruk­tur som är anpassad för elfordon.

Anna Mahrström och Sebastian Stenbeck, affärsansv­arig respektive säljare på Volvoåterf­örsäljaren Rejmes Bil i Laholm, blickar också tillbaka på en lyckosam period.

– Försäljnin­gen har pekat uppåt under hela första halvåret. Jag är dock inte så säker på att uppgången endast är kopplad till införandet av det nya skattesyst­emet. Försäljnin­gen har nämligen fortsatt upp även i juli, säger Anna Mahrström.

Och det är främst stora bilar som efterfråga­s.

– Svenskarna är ett kombifolk. Vi är bekväma och vill kunna lasta in saker i bagaget utan att behöva stuva om. Även för unga aktiva människor är lastkapaci­teten en viktig egenskap. De vill till exempel kunna få plats med sina tävlingscy­klar och annan utrymmeskr­ävande utrustning.

Bilen speglar på så sätt deras personligh­et och livsstil, säger hon.

SEBASTIAN STENBECK berättar att han fick många telefonsam­tal från oroliga kunder inför att bonus malus skulle införas.

– Det har visat sig att kunskapen om det nya skattesyst­emet har varit mycket bristfälli­g hos kunderna. Många trodde att fordonsska­tten skulle höjas med flera tusenlappa­r per månad när det i själva verket oftast rör sig om en höjning med ett par tusen kronor per år under de tre första åren. Därefter sjunker skatten tillbaka till ungefär samma nivå som innan skattesyst­emet trädde i kraft.

Patrik Andersson är på jakt efter en bättre begagnad suv hos Bmwåterför­säljaren Bendt Bil i Halmstad. Han har bestämt sig för att köpa en bensinare.

– Jag vågar inte köpa en diesel med tanke på kommande restriktio­ner. Politikern­a pratar ju faktiskt om att dieslar ska förbjudas i städer och det vore vansinnigt att satsa mycket pengar på en bil som man ändå inte får köra med i framtiden, säger han.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? VIND I SEGLEN. Anders Karlsson, vd på Sannarps Bil, blickar tillbaka på en rekordmåna­d.
Bild: LINA SALOMONSSO­N VIND I SEGLEN. Anders Karlsson, vd på Sannarps Bil, blickar tillbaka på en rekordmåna­d.
 ??  ??
 ?? Bild: JERRY CARLSSON ?? OPTIMISTIS­KA. Sebastian Stenbeck och Anna Mahrström på Rejmes Bil i Laholm ser ljust på framtiden.
Bild: JERRY CARLSSON OPTIMISTIS­KA. Sebastian Stenbeck och Anna Mahrström på Rejmes Bil i Laholm ser ljust på framtiden.
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? BILSPEKULA­NT. Patrik Andersson provsitter en bil på Bendt Bil i Halmstad.
Bild: LINA SALOMONSSO­N BILSPEKULA­NT. Patrik Andersson provsitter en bil på Bendt Bil i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden