Hallandsposten

Hemma i Halland efter Vm-festen

FOTBOLL: DRÖMMEN ÄR EN STÖRRE LIGA – EN STÖRRE KLUBB

- JAN-OWE WIKSTRÖM jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

Det blev inget spel i VM i Ryssland. Men upplevelse­n tar Karl Johan Johnsson ändå med sig när han nu hemma i Ränneslöv laddar för ligasäsong­en. Frågan är var?

Vm-festen är över för Sverige. Nu laddar Karl Johan Johnsson, 28, batteriern­a inför den kommande ligasäsong­en i sin egen oas, huset hemma i Ränneslöv tillsamman­s med frun Stina och charmtroll­et Jamie.

”Ska jag flytta ska det vara till en större klubb i Frankrike eller till Premier League eller Bundesliga.”

KALLE JOHNSSON

– Jag vaknade i morse vid fyra, halv fem och hörde bara fågelkvitt­er. Det var fantastisk­t, säger Kalle.

Tidigare under dagen hade han pratat med förbundska­ptenen Janne Andersson.

– Han ville höra hur det var efter VM, hur jag mådde. Så det är verkligen samma Janne som jag hade i Bollklubbe­n. Han är noggrann, tydlig att få ut sitt budskap, lämnar inget åt slumpen och har förmågan att få ihop gruppen. Och jag tror inte folk fattar hur mycket tid alla ledarna lägger på förberedel­serna, påpekar Kalle.

För en vecka sedan levde fortfarand­e drömmen om en Vm-semifinal i Moskva.

– Men tyvärr kom vi inte upp i samma nivå som tidigare. Vi var lite trötta, lite sega och nådde aldrig personbäst­a som vi talat om. Å andra sidan blev ju deras målvakt Jordan Pickford utsedd till Man of the match så chanser hade vi ju, säger Johnsson om 0–2-förlusten i Vm-kvarten mot England.

MED ROBIN OLSEN som självskriv­en förstemålv­akt blev det varken spel för Kalle eller Kristoffer Nordfeldt.

– Det hade förstås varit en annan känsla om man hade fått spela också. Men det var ändå en makalös upplevelse, att få vara en del i det goa gänget och få uppleva allt omkring.

– Det är klart att de sista procenten av anspänning och nervositet inte finns där när man vet att man inte ska spela. Men annars är uppladdnin­gen och rutinerna exakt desamma eftersom jag måste vara beredd på att hoppa in. Vad minns du bäst från veckorna i Ryssland?

– Att stå där på Vm-arenorna och sjunga nationalså­ngen. Det var gåshud. Sedan första matchen mot Sydkorea som var så uppskriven, hade en sån enorm betydelse inför fortsättni­ngen.

– Däremot matchen mot Mexiko – då var jag inte det minsta nervös. Det var en urladdning där vi kontroller­ade matchen från start.

Den 25 juli ska Johnsson vara tillbaka i EA Guingamp i nordvästra Frankrike.

Men fram till dess ska Ränneslövs­onen bara koppla av.

– Bara vara, det ska bli skönt. Och att träffa nära och kära, säger

Kalle vars mamma och pappa bor bara stigen bort, brorsan (Fredrik) i Vallberga och syrran (Johanna) inne i Ränneslöv.

DET VAR i fjol som de kunde flytta in i huset som pappa Mats hade byggt efter att de tidigare bott i ett grannhus till föräldrarn­a.

– Men att ha något eget att komma hem till är ju speciellt, säger Kalle och rullar bollen till sonen Jamie, snart 3, samtidigt som frun Stina målar lekstugan.

– Att bli pappa – helt fantastisk­t... Det är liksom svårt att förklara. Men det är då man inser att det finns viktigare saker här i livet än att vinna fotbollsma­tcher, ler han och får en extra lyster i blicken. Hur länge kommer du att spela utomlands?

– Det är svårt att säga. Sverige finns ju kvar, så helst så länge som möjligt. Men det är klart att det blir svårare sedan när Jamie börjar skolan. Då kanske vi flyttar hem. Om det inte blir till en större stad där det finns en internatio­nell skola.

2013 lämnade Kalle Halmstads BK för holländska NEC Nijmegen för att via danska Randers hamna i Ligue 1, där han under sina två säsonger gjort stor succé.

– Jag känner att jag har blivit tryggare som målvakt, har hittat min identitet, efter flytten till Frankrike. I Holland ville målvaktstr­änaren att jag skulle ha låg position, stå kvar på linjen och då släppte jag in en del onödiga mål. Och i Danmark ville han att jag skulle vara väldigt aggressiv. Men nu har jag hittat balansen.

EA Guingamp är den lilla klubben från orten med blott 7 000 invånare som har överraskat och förundrat en hel fotbollsvä­rld genom att bli tolva den gångna säsongen och tia i fjol i Ligue 1.

– Jag tror att det var en engelsk tidning som hade jämfört alla klubbar i de fem största ligorna i Europa. Och då var vi den klubb som presterade bäst av alla sett till våra resurser.

– Klubben ägs ju av 150 företag så uppslutnin­gen omkring är enorm. Och nu har vi fått en ny träningsan­läggning för sju miljoner euro så det känns som om Guingamp nu vill ta nästa steg till att bli sex–tio.

– Det var tufft socialt i början att komma dit som den ende som inte pratade franska. Och det var samma sak med Stina och spelarfrua­rna. Men nu är det bättre.

KALLE HAR TVÅ år kvar på kontraktet, men kan tänka sig en flytt tidigare.

– Det finns väl lite småintress­e, men inget konkret enligt Sella (agenten Stefan Selakovic). Som målvakt är det ju inte att välja och vraka direkt. Men ska jag flytta ska det vara till en större klubb i Frankrike eller till Premier League eller Bundesliga. Det vore drömmen. Vem vinner VM?

– Det är ju riktigt strongt av Kroatien att, med sina fyra miljoner invånare, ta sig till final så det kan vara deras VM. Men annars måste jag ju hålla på Frankrike eftersom jag bor där. Även om man väl i så fall lär få höra det sedan...

– Och så hoppas jag att HBK tar steget tillbaka till Allsvenska­n, även om det bara är Malle (Malkolm Nilsson) bland spelarna som är kvar sen min tid. Jo, och så Igor (Krulj) som jag lirade med i U-laget.

 ?? Bild: PETTER ARVIDSON, BILDBYRÅN/ARKIV ?? DRÖMMEN. För Karl Johan Johnsson är det Premier League, Bundesliga eller någon större klubb i Frankrike efter två succésäson­ger i EA Guingamp.
Bild: PETTER ARVIDSON, BILDBYRÅN/ARKIV DRÖMMEN. För Karl Johan Johnsson är det Premier League, Bundesliga eller någon större klubb i Frankrike efter två succésäson­ger i EA Guingamp.
 ?? Bild: PETTER ARVIDSON ?? I TRÄNING. Kalle Johnsson
Bild: PETTER ARVIDSON I TRÄNING. Kalle Johnsson
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden