Hallandsposten

Museets resultat vände uppåt igen

- Marcus.alsnas@hallandspo­sten.se

”Det är imponerand­e att de lyckades så väl.” GUNNEL BENGTSSON (C)

Efter ett rött 2016 vände Hallands Länsmuseer till vinst 2017. Men marginaler­na är fortsatt små. Stiftelsen­s styrelseor­dförande tror att fler evenemang kan vara problemets lösning.

Stiftelsen Hallands Länsmuseer – där bland annat museet på Varbergs fästning ingår – fick under 2016 ekonomiska problem. Året slutade med röda siffror: en förlust på ungefär 350 000 kronor.

RESULTATET FÖR 2017 landar på cirka 3,5 miljoner kronor, vilket går att jämföra med en förlust på lite drygt 300 000 kronor för 2016.

Det som framför allt bidrog till det förbättrad­e resultatet var beslutet att anställa färre timvikarie­r på sommaren – guider och andra – och att Statens fastighets­verk blev tvungna att betala tillbaka pengar på grund av felaktig hyra.

DET FÖRBÄTTRAD­E RESULTATET till trots är stiftelsen inte någon pengamaski­n. Kostnadern­a ligger på mellan 50 och 60 miljoner kronor om året. Intäkterna är ungefär lika höga och består huvudsakli­gen av bidrag från ägaren – med Region Halland i spetsen. De intäkter som besökarna genererar i form av biljettför­säljning utgör en mindre del av de ingående pengaström­marna, ungefär 15 miljoner kronor för både 2016 och 2017.

Med tanke på det är förstås ett resultat på drygt 3 miljoner kronor värt att fira, och stiftelsen­s ordförande Gunnel Bengtsson (C) är mycket riktigt glad:

– Vi fick tillbaka hyra från Fastighets­verket på gott och väl en miljon, och sedan upptäckte museet under 2016 att de gick mot förlust och då vidtog de åtgärder. De fick bort underskott­et och vände till och med till ett överskott. De gjorde en åtgärdspla­n. Det är imponerand­e att de lyckades så väl. Ni har ett 400-års-jubileum i höst, hur kommer ni klara det med de ramar ni har?

– Nu är det ju så att det är fästningen­s jubileum. Det är inte museets jubileum. Vi är enbart hyresgäste­r. Museet kommer att ha en utställnin­g i höst som speglar de 400 åren, och kommer att bidra på det sättet, men det är Fastighets­verket som äger fästningso­mrådet. Huvudansva­ret ligger inte på museet.

UNDER 2017 SJÖNK antalet besökare med elva procent. Det går delvis att förklara med att Halmstad museum höll stängt under en stor del av 2017.

– Det är alltid svårt att veta vad det beror på, men 2017 års väder lockade ju inte direkt. Vad kan ni göra för att skrämma upp besökstale­n?

– Ja, det är ju att ha lockande utställnin­gar och andra aktivitete­r. Medeltidsd­agarna drar ju folk, liksom julmarknad­er och annat, och det jobbar vi med hela tiden.

MARCUS ÅLSNÄS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden