Hallandsposten

Intensiva dagar för Tylösands livräddare

- KARIN BERGH kb@hallandspo­sten.se

Nu är det högsäsong för livräddarn­a i Tylösand. Varje år genomförs mellan 10 och 13 aktiva räddningar ur havet – och i år har redan en allvarlig incident inträffat.

I år bevakas Tylösand mellan den 22 juni och den 15 augusti. Med tanke på det fina vädret har det varit mycket folk att hålla koll på.

– En del har frågat varför vi inte börjar vår bevakning tidigare, men vi gör det här ideellt på våra semestrar. Nästan alla har ordinarie jobb att sköta också, säger Sophia Arslan, som sitter i styrelsen för livräddarn­a.

I HELGEN FÖRSÖKTE en person lära en annan att simma en bit ut i vattnet. Den simkunnige av de två drogs med av en ström och båda två hamnade under vattnet.

– Vi kunde snabbt få upp båda två på land. De var medtagna och skärrade men vid medvetande båda två, säger biträdande bevaknings­chef Tanja Mäki-runsas.

Ambulans kallades till platsen men ingen av de två personerna behövde föras till sjukhus. Larmet kom vid 17-tiden på söndagen.

HUVUDDELEN AV livräddarn­as arbete är annars förebyggan­de.

– Vår målsättnin­g är naturligtv­is att ingen ska behöva räddas. Ofta varnar vi till exempel människor som är på väg ut i en ström, säger Sophia Arslan. Hur känner man igen en utström?

– Om vågorna bryter runt om ett område som är lugnt, så brukar det gå en ström just i det lugna området. Hamnar du i en utström, försök flyta med tills den avtar och simma sedan i sidled för att komma ur den.

VAD DET GÄLLER råd till allmänhete­n har livräddarn­a några stycken att komma med:

– Bada aldrig ensam och simma inte för långt ut. Ska man simma ska man vara simkunnig, och själva definition­en av simkunnigh­et är att kunna simma 200 meter, varav 50 av dessa på rygg, säger Sophia Arslan.

Livräddarn­a rekommende­rar inte heller en simtur ut till Tylön.

– Jag tror att det är ungefär 800 meter dit ut. Det kanske går enkelt att simma i en bassäng, men att simma i hav är annorlunda. Det är alltid några varje år som gör det. Dem får vi punktmarke­ra.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden