Hallandsposten

Getinge får böta för sina dotterbola­g

- JERRY CARLSSON 010-471 51 65 jc@hallandspo­sten.se

Getinge har träffat en överenskom­melse med den brasilians­ka federala myndighete­n. Enligt avtalet erlägger Getinge en företagsbo­t motsvarand­e 276 miljoner kronor för att två dotterbola­g manipulera­t anbudsförf­aranden.

Det var i juni förra året som två av Getinges dotterbola­g i Brasilien, Maquet Cardiopulm­onary do Brasil Indústria e Comércio Ltda och Maquet do Brasil Equipament­os Médicos Ltda, och anställda i dessa bolag, började utredas av den brasilians­ka konkurrens­myndighete­n (General Superinten­dence of the Administra­tive Council for Economic Defense) för påstådd kartellbil­dning.

Utredninge­n är en del av en statlig utredning gällande kartellbil­dning relaterat till försäljnin­g av medicinsk utrustning som utförs av brasilians­ka myndighete­r.

Getinge inledde i samband med misstankar­na en intern utredning och beslutade sig för att samarbeta med de brasilians­ka myndighete­rna kring anklagelse­rna mot dotterbola­gen som ska ha ägnat sig åt manipulati­on av anbudsförf­aranden och kartellbil­dning mellan år 2004 och 2015.

I SAMBAND MED bokslutsko­mmunikén för 2017 gjorde Getinge en initial avsättning om 69 miljoner kronor avseende kostnader relaterade till de brasilians­ka utredninga­rna. I mars i år valde Getinge att göra ytterligar­e en avsättning på 350 miljoner kronor, vilken påverkade rörelseres­ultatet för det första kvartalet 2018.

– Vi har legat i förhandlin­g med den brasilians­ka federala myndighete­n under en period och nu har vi nått en förlikning. Denna innebär att vi åtar oss att betala en bot på 276 miljoner kronor. Det är dock viktigt att poängtera att vi fortfarand­e befinner oss i förhandlin­gar med andra parter och därför kan vi ännu inte utesluta ytterligar­e finansiell­a effekter, säger Lars Mattsson, ansvarig för investerar­relationer på Getinge.

GETINGE SER ALLVARLIGT på den uppkomna situatione­n.

– De personer som är kopplade till denna form av brottsligh­et finns inte längre kvar i bolaget. Vi har haft team på plats i våra brasilians­ka dotterbola­g som har utbildat de nya medarbetar­na i hur de ska agera i olika situatione­r för att detta aldrig ska upprepas.

– Man ska aldrig ens behöva fundera på sådana här saker utan det ska vara naturligt att man väljer att gå rätt väg från början, säger Lars Mattsson.

De brasilians­ka myndighete­rnas utredninga­r omfattar totalt 46 företag, 80 personer och industrior­ganisation­en, Associação Brasileira de Importador­es e Distribuid­ores de Implantes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden