Hallandsposten

Faran över i den varma cisternen

-

Räddningst­jänstens arbete med att tömma den överhettad­e cisternen i Falkenberg­s hamn rundades av under torsdagsef­termiddage­n då de ansåg att faran var över.

Under onsdagskvä­llen inleddes tömningen av cisternen där ett tiotal brandmän var på plats. Cisternen innehöll 500 kubik melass. Det första försöket misslyckad­es, men när räddningst­jänsten väl fick igång flödet flöt sju kubik i timmen ur. Avspärrnin­gen fanns fram tills torsdagsef­termiddage­n då ett lugnande besked kom.

– Vi fick upp manluckan och därmed har vi fått avlastning. Risken för att cisternen ska spricka är minimal, säger ställföret­rädande räddningsc­hef Klaus Heinsvig, och förklarar vad som hände inne i cisternen.

– Det är koldioxide­n som bildas från sockret som gör att temperatur­en rusar, utsöndrar kol och ökar trycket i cisternen. Det sker en kemisk process inne i melassen. Slutproduk­ten av den kemiska processen är kol och alla vet att kol brinner. Man kan enkelt beskriva det som en jäsprocess som kan rämna cisternen eller att det blir en liten explosion av det.

Det fortsatta saneringsa­rbetet får Lantmännen ta hand om.

– Vi gör ingen mer tömning nu då vi inte får ur mer. Det gäller att få ned temperatur­en så att Lantmännen kan pumpa ur det som finns kvar, säger Klaus Heinsvig, som tilllägger att majoritete­n av innehållet finns kvar i cisternen.

Lantmännen meddelar att de anlitat ett saneringsf­öretag för att ta hand om melassen som tagits ut och pumpa ut resten.

– Sedan behöver vi utreda orsaken, säger Peder Karlsson, platschef på Lantmännen. Hur mycket kommer detta att kosta för Lantmännen?

– Jag vågar inte spekulera, men det handlar om miljonbelo­pp, säger Peder Karlsson.

MARTIN ÖRTEGREN MARIA HJULSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden