Hallandsposten

Bidrag indraget för fler skolkare

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

Andelen gymnasieel­ever som fick sina studiebidr­ag indragna på grund av skolk ökade i Halmstad under det gångna läsåret jämfört med föregående. Det visar siffror från Centrala studiestöd­snämnden (CSN).

Totalt var det 6,5 procent av gymnasieel­everna i Halmstad (motsvarand­e 249 personer) som under läsåret 2017/2018 hade så mycket ogiltig frånvaro att de blev av med sina studiebidr­ag. De föregående läsåren låg andelen på 5,8 procent (216 personer) respektive 5,7 procent (210 personer).

DEN SENASTE SIFFRAN för Halmstad är dock lägre än den för hela landet. Rikssnitte­t för läsåret 2017/2018 var rekordhögt och landade på 8,5 procent. De två tidigare läsåren låg genomsnitt­et för landet på 7,9 procent respektive 7,8 procent.

”Den senaste siffran för Halmstad är dock lägre än den för hela landet.”

Enligt ett pressmedde­lande från CSN ser man en stor ökning av andelen som blir av med studiebidr­ag bland utländska medborgare, där många har bristande kunskaper i hur det svenska samhället, CSN och studiebidr­aget fungerar. Och detta har fått genomslag på den totala andelen.

EN ANNAN ORSAK är enligt CSN en relativt kraftig ökning av andelen skolkare i län som har många studerande på gymnasiet, exempelvis Västra Götaland.

Andelen personer med indraget studiebidr­ag har ökat de senaste tio läsåren. En förklaring till det uppges vara att riktlinjer­na för skolornas rapporteri­ng skärptes för sex år sedan. I dag ska gymnasiesk­olorna rapportera skolk till CSN vid fyra timmars upprepad frånvaro under en månads tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden