Hallandsposten

Bank råder bönder att ta kontakt i tid

- CARINA NILSSON

Laholms sparbank råder de lantbrukar­e som befarar ekonomiska problem på grund av torkan att kontakta banken i god tid.

– Det är lätt att inse att lantbrukar­na är totalt utelämnade till vädrets makter just nu och ett skördebort­fall kan förstås bli ekonomiskt kännbart, säger Lars-göran Persson som är vd på Laholms sparbank.

Banken vill därför redan nu gå ut med rådet till sina kunder att ta kontakt med dem i god tid, om de befarar att de kommer att få problem med likviditet­en.

– Vi har två personer som jobbar med rådgivning till lantbruket och vi vill gärna hjälpa till i den mån vi kan. Vi har en hel del lantbrukar­e som är kunder hos oss, säger Larsgöran Persson.

Några lösningar som kan komma på tal är en amortering­sfri period, eller att belåna ett framtida Eu-stöd.

– Det kommer att vara helt individuel­la lösningar, inget lantbruk är det andra likt. Det är viktigt att kontakta oss i tid, så att man inte hamnar efter med räkningar och får dröjsmålsr­äntor och annat, säger Lars-göran Persson.

Han har all förståelse för att lantbrukar­na hamnat i en verklig kris och att de just nu har fullt upp med att lösa det praktiska kring foderbrist­en.

Lars-göran Persson ser krisen som den värsta som drabbat lantbruket på många, många år.

– Förr har det mer handlat om ende l inom lantbruket, till exempel att världs marknadspr­iset på mjölk gått ner, eller att gris- och nötkötts produktion­en har haft olika problem. Men den här gången känns det som om det drabbar alla lantbrukar­e på något sätt, och i slutändan även oss konsumente­r, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden