Hallandsposten

Kraftig ökning av listade på vårdcentra­l

- SARA KAPPELIN 010-471 50 75 sk@hallandspo­sten.se

Antalet listade på vårdcentra­len i Hyltebruk har ökat kraftigt sedan början på året. Mellan januari och juni i år har vårdcentra­len ökat med 87 patienter.

– En stor del av våra nylistade ser vi är nyanlända som när de får uppehållst­illstånd kan lista sig på en vårdcentra­l, säger verksamhet­schefen Maria Wahlström.

VÅRDPERSON­ALEN hanterar ökningen på olika sätt.

– Vi arbetar sedan många år med att anpassa våra arbetssätt för att kunna ta hand om nya behov som kan uppstå. En del är det vi kallar utvecklad arbetsförd­elning där patienten direkt ska träffa rätt kompetens utifrån behov, säger Maria Wahlström och fortsätter:

– Den arbetsförd­elningen kom i samband med att vi såg att vi behövde byta arbetssätt för att det skulle flyta på bättre.

DE HAR OCKSÅ sedan en tid tillbaka inkluderat distriktss­köterskorn­as jobb till att också fungera som första kontakt för patienten.

– På så sätt kan våra patienter få en första bedömning när de kommer, så att de kommer till rätt kompetens direkt. Ibland är det en sjukgymnas­t, arbetstera­peut eller distriktss­köterska. Ibland en läkare.

Vårdcentra­len har också en värdinnetj­änst för att bland annat hjälpa till med tolkning när det behövs.

– Det är ett projekt i nuläget och löper fram till slutet av detta år. MARIA WAHLSTRÖM Därefter ska projektet utvärderas.

Att se vilken typ av besök som ökat respektive minskat är inte möjligt.

– Eftersom vi arbetar med nya arbetssätt så förändrar sig ju kontinuerl­igt våra besöksflöd­en, därav är det svårt att se något specifikt utifrån att vi ökar antalet listade.

– Det är inte alla patienter som går till läkaren i första hand, har personen ont någonstans i rörelseapp­araten så hjälper vi den först till sjukgymnas­ten. Det är för att underlätta och göra det smidigare för alla.

”En stor del är nyanlända som när de får uppehållst­illstånd kan lista sig på en vårdcentra­l.”

SAMTIDIGT SOM vårdcentra­len i Hylte fått fler listade, har de lis- tade på vårdcentra­len i Torup mins- kat något.

– Antalet listade går upp och ner lite varje månad. Nu har Torups vårdcentra­l fått en fast läkare sedan den 1 april, vilket är mycket positivt och det kan öka antalet listade.

verksamhet­schef

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden