Hallandsposten

Brist på bostäder får inte krossa studiedröm­mar

-

Det måste bli lättare och billigare att bygga studentbos­täder, skriver Karl Philip Nilsson från Liberala ungdomsför­bundet.

DEBATT 13/7. I går fick tusentals blivande studenter beskedet att deras framtid är i Halmstad. För många väntar den bästa tiden i deras liv. Medan andra tvingas ge upp sina drömmar om studier när de inte hittar en bostad. Bostadskri­sen är inget nytt, men problemati­ken fortsätter ändå att växa. Det måste bli lättare att bygga studentbos­täder, för att ingen ska behöva få sina drömmar krossade av en dysfunktio­nell bostadsmar­knad. Därför borde studentbos­täder vara en egen boendeform i lagstiftni­ngen.

BOSTADSBRI­STEN HINDRAR UNGA från att ta nästa steg i livet och följa sina drömmar. Istället för att det är tidigare studiemeri­ter som avgör om en person kommer kunna börja studera är det istället två andra faktorer; föräldrarn­as plånbok eller närhet till studieorte­n så att man inte behöver hitta ett eget boende.

Det ska inte spela någon roll om ditt namn är Anisa eller Anna eller om du är uppvuxen i Ludvika eller Lund.

Bakgrund ska inte avgöra ens möjlighete­r att studera. Det ska inte spela någon roll om ditt namn är Anisa eller Anna eller om du är uppvuxen i Ludvika eller Lund, dina möjlighete­r att studera ska vara samma. Då krävs en bostadspol­itik som ser till att det är möjligt för dem som inte har föräldrar med en fet plånbok eller som inte bor vid en studentsta­d att hitta en bostad.

BOSTADSMAR­KNADEN SKA INTE vara en drömkrossa­re, men med dagens bostadsbri­st är just detta fallet. Tusentals studenter får årligen tacka nej till utbildning för att de inte hittar en bostad. Behovet av nya bostäder är stort, speciellt för studenter. Idag finns byggregler som gör att det är krångligt och dyrt att bygga små lägenheter. Under den relativt korta studieperi­oden måste det vara viktigare att se till att de som kommit in på en utbildning får en bostad, än att bullernivå­n utanför huset håller samma nivå som för permanentb­ostäder.

Studentbos­taden är en genomgångs­bostad och ofta används studentbos­taden för att samla ködagar i den ordinarie bostadskön. Det är orimligt att samma regler för exempelvis utrustning, buller och storlek ska gälla som för andra lägenheter. En egen boendeform med förenklade regler kommer bidra till fler studentbos­täder och ge ungdomar från mindre välbärgade familjer möjlighete­n att kunna gå sin drömutbild­ning.

DAGENS NYBYGGDA LÄGENHETER har ofta väldigt höga hyror. Minskat regelkrång­el gör att hyrorna kan hållas nere. Från byggbolage­ns sida menar man att man kan minska produktion­skostnader­na med 20 procent genom att sänka byggkraven och ändå bygga bostäder i en god standard. En besparing som leder direkt till en sänkning av studentern­as hyra.

Vilka föräldrar man föds med får inte avgöra om man har möjlighet att studera. Fler och billigare bostäder ger fler möjlighete­n att följa sina drömmar om studier. Det måste därför bli lättare och billigare att bygga studentbos­täder, därför borde studentbos­täder vara en egen boendeform i lagstiftni­ngen. För att fler inte bara ska drömma om att studera i Halmstad, utan faktiskt få uppleva den fantastisk­a studietide­n i Halmstad.

Karl Philip Nilsson bostadspol­itisk talesperso­n för Liberala Ungdomsför­bundet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden