Hallandsposten

Vm-laget tar form

RIDSPORT: ANKARCRONA VILL HA FORMBESKED I FALSTERBO

- AXEL VIKSTRÖM/TT

Under fjolårets EM på hemmaplan i Göteborg blev det en bragdartad silvermeda­lj för det svenska hopplandsl­aget. Inför söndagens lagtävling i Falsterbo ligger Sverige dock enbart på sjätte plats i den sammanlagd­a Nations Cup-tabellen, och i den senaste deltävling­en i Rotterdam blev Sverige sist.

– Det är klart att vi inte är nöjda med Rotterdam, men under årets gång har vi ändå gjort ett par väldigt bra insatser. Vi har ett par hästar och ryttare som i år gör Nations Cup för första gången och ändå har presterat jämna resultat, säger förbundska­pten Henrik Ankarcrona från Halmstad.

MED TANKE PÅ att det är ett Vmår menar Ankercrona att en plats i Nations Cup-finalen i Barcelona endast är ett sekundärt mål.

– Vi har inte bredden i truppen för att vara på topp i varje Nations Cup och i ett mästerskap. Hade jag försökt uppnå det så hade jag inte haft några hästar kvar.

Under säsongen har Ankarcrona använt sig av flera olika ekipage, och vilka som kommer rida för Sverige i VM kommer att utannonser­as den 30 juli. I Falsterbo har förbundska­ptenen tagit ut kvintetten Malin Baryard-johnsson, Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, Douglas Lindelöw och Fredrik Jönsson.

– Alla fem har presterat bra under säsongen och är högaktuell­a, men sedan gäller det att hästarna också är skärpta. Jag har hela tiden varit tydlig med att erfarenhet kommer väga tungt i uttagninge­n, säger Ankercrona.

– Blir det ingen dubbelnoll­a i Falsterbo så blir det inget VM, säger Malin Baryard-johnson med glimten i ögat.

En av ryttarna som minsann inte saknar erfarenhet är Em-guldmedalj­ören Peder Fredricson, som nyligen klättrade till andra plats på världsrank­ingen. I nationshop­pningen kommer han dock inte till start med guldhästen All In, som under våren återhämtat sig från en skada.

– Men han har tagit comebacken väldigt bra. Får han inget bakslag så borde han vara i bra form till VM, säger Fredricson, som istället kommer att rida på Christian K.

Det svenska landslaget kommer till start i Falsterbo Horse Show med en ojämn säsong i Nations Cup bakom sig. Men med två månader kvar till VM finns fortfarand­e höga förhoppnin­gar om att upprepa succén från EM i Göteborg.

”Jag har hela tiden varit tydlig med att erfarenhet kommer väga tungt i uttagninge­n.”

HENRIK ANKARCRONA

ÄVEN OM DET med två månader till VM fortfarand­e är svårt att sia om landslaget­s möjlighete­r så anser Fredricson att laget har bra chanser att upprepa succén från fjolårets EM.

– Vi har alltid haft ett gäng riktigt starka ryttare, men i år har vi också ett gäng riktigt intressant­a hästar. Om allting utvecklar sig åt rätt håll kan vi ha ett riktigt bra lag på VM.

 ?? Bild: MATHILDA AHLBERG ?? Född: 10 april 1975, hemort: Norrköping, klubb: Linköpings Fältrittkl­ubb, Häst: H&M Cue Channa Född: 25 maj 1981, hemort: Wachtberg, Tyskland, klubb: Flyinge Hästsportk­lubb Hästar: Mary Lou, Cantinero, Chacanno Född: 30 januari 1972, hemort: Vitaby,...
Bild: MATHILDA AHLBERG Född: 10 april 1975, hemort: Norrköping, klubb: Linköpings Fältrittkl­ubb, Häst: H&M Cue Channa Född: 25 maj 1981, hemort: Wachtberg, Tyskland, klubb: Flyinge Hästsportk­lubb Hästar: Mary Lou, Cantinero, Chacanno Född: 30 januari 1972, hemort: Vitaby,...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden