Hallandsposten

Det finns en ovilja att tala om svåra frågor, än mindre i termer av kostnader eller problem.

Under torsdagen (2/8) fattade regeringen beslut om att köpa det amerikansk­a luftvärnss­ystemet Patriot.

- JOAKIM RÖNNBÄCK

LEDARE 3/8. Dagen före hade försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) ställt ett kritiskt försvarsut­skott inför fullbordat faktum: beslutet skulle fattas och det skulle fattas nu.

I OCH MED detta binds kommande regeringar till köpet. Det är olyckligt av två skäl. För det första har Patriots förmåga att uppnå vad partierna i försvarsbe­slutet 2015 har enats om ifrågasatt­s.

För det andra avslutar Peter Hultqvist mandatperi­oden med att skapa en ny stor materielko­stnad i försvarsbu­dgeten. Som försvarsut­skottets ordförande Allan Widman (L) påpekat innebär den nuvarande lösningen att regeringen­s efterträda­re får fundera ut en betalning. Det är inte ett seriöst sätt att styra en prövad verksamhet. Försvaret kommer under kommande år att utföra en omfattande förmågeökn­ing, byta modell för personalfö­rsörjning och ersätta stora pensionsav­gångar. Patriotbes­lutet lägger sten på börda.

I ETT PORTRÄTT på Aftonblade­ts socialdemo­kratiska ledarsida (29/7) beskriver Anders Lindberg försvarsmi­nistern som en socialdemo­kratisk Duracellka­nin: en hårt arbetande landsvägsa­gitator som vänt försvarets nedgång.

Beskrivnin­gen kommer att återkomma från socialdemo­kratiskt håll i valrörelse­n. Men då bör väljarna minnas sommarens luftförsva­rsköp.

Hultqvist möter valrörelse­n som förhandlar­en som förde avtalet i hamn. Kostnader och problem lämnar han som en restuppgif­t till nästa regering. Bilden av en socialdemo­kratisk Duracellka­nin blir därför kraftigt överdriven. Förhoppnin­gsvis har hans efterträda­re energi för att bära också det som tappades på vägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden