Hallandsposten

Självmord befaras efter torka

LAHOLM: Psykisk hälsa var i fokus på krislednin­gsmöte. ”Jag är rädd att vi i höst har medlemmar som avslutar sitt liv”, sade en Lrf-representa­nt.

- KENNY HJÄLTE 010-471 50 97 keh@hallandspo­sten.se

Torkan slår hårdast mot Laholm och LRF ser att krisen kommer sätta spår i flera år. Därför oroar man sig också nu om lantbrukar­nas psykiska hälsa och om de orkar hålla ut.

Laholms kommun är inne i ett stabsläge om torkan där utveckling­en följs intensivt för att undvika en stor katastrof. I nuläget har brunnarna redan sinat för en stor djurgård i kommunen, det är fodernöd över vintern och slaktköern­a är långa.

PÅ ONSDAGSKVÄ­LLEN HÖLL kommunen ett krislednin­gsmöte där LRF:S lokalgrupp­er, tjänstemän, LBVA och räddningst­jänst deltog.

– Det är viktigt att vi träffas och får veta direkt från de berörda hur läget är, så att vi vet hur vi kan hjälpa till bäst, säger Elisabet Babic (M), kommunstyr­elsens ordförande.

Anders Nilsson i Skråmered som är delaktig i LRF:S omsorgsgru­pper summerade läget.

– Det här är som stormen Gudrun, fast nu är det mycket värre, sa han och en tjänsteman från LRF fyller i:

–Bilden är att Laholm är värst drabbat i hela Halland. Regnet har gått längre norrut och längre in. Det är även baserat på signalerna vi får från medlemmarn­a, säger Birgit Jönsson, verksamhet­sutvecklar­e på LRF som har överblick från Laholm och upp till Torsby.

Lantbrukar­na menar att de kämpar på oavsett och är vana vid att det är måndag hela veckan när det gäller arbete. Men Folke Hantoft, i LRF:S kommungrup­p i Laholm, är rädd att det inte räcker.

– Man ser det akuta nu, men till hösten ska djuren in och det ska fram foder. Hela situatione­n kan innebära en beslutsvån­da, för folk som i vanliga fall är tusenkonst­närer för att lösa saker. Man tar i och jobbar en timme till och löser det, men det går inte nu. Det sätter sig mentalt. Jag är rädd att vi i höst har medlemmar som avslutar sitt liv om de inte får någon att prata med, säger Folke Hantoft.

LRF:S omsorgsgru­pp är till stor hjälp för att personer ska ha någon att prata med om situatione­n. Samtidigt öppnar LRF en telefonlin­je om torkan där medlemmar kan ringa in och prata om lösningar.

– Det kan ofta vara ett stort steg att ta att söka någon att prata med. Det kan vara svårt att komma fram till en samtalskon­takt, som framförall­t begriper vår värld och vad vi pratar om. Jag är övertygad om att många står inför ekonomiska bekymmer i höst, säger Folke Hantoft.

LENA OLOFSDOTTE­R (C), vice ordförande i LBVA, menar att det finns flera att vända sig till när det är en jobbig situation.

– Kyrkan och deras diakoner är fantastisk­a och känner dessutom sin bygd. De kan vara ett bra stöd, säger hon.

Till nästa möte kommer kontakter vara upprättade för samtalskon­takter och personer med samtalserf­arenheter delta på mötet.

 ?? Bild: KENNY HJÄLTE ?? KRISLEDNIN­G. Karin Martini, mitten, har gått in som stabschef för krislednin­gen i torkans spår. Staben är än så länge lågintensi­v.
Bild: KENNY HJÄLTE KRISLEDNIN­G. Karin Martini, mitten, har gått in som stabschef för krislednin­gen i torkans spår. Staben är än så länge lågintensi­v.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden