Hallandsposten

Rullstolsg­arage kan bli bostad

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

En funktionsh­indrad man som har vräkts från sin bostad blir nu tvungen att bosätta sig i ett rullstolsg­arage. Hjälpen från Hylte kommun har uteblivit, hävdar mannen.

Från och med den 27 juli är han vräkt från sin nuvarande bostad i Hylte och betraktar sig själv som hemlös.

– Min hyresvärd menar att jag har installera­t en jordfelsbr­ytare själv trots att jag har papper på att det var en registrera­d firma som gjorde det. Han vräker mig på felaktiga grunder, säger mannen som har lämnat in en stämningsa­nsökan till Halmstads tingsrätt mot hyresvärde­n.

HP har tidigare skrivit om den funktionsh­indrade mannen som även anser att han har blivit nonchalera­d av socialtjän­sten i Hylte kommun.

– Jag har inte fått några svar från handläggar­na på socialtjän­sten. De lägger bara locket på.

NÄR MANNEN HAR vädjat om hjälp med tak över huvudet har han hänvisats söka bostad på egen hand, vilket är svårt eftersom han har betalnings­anmärkning­ar och en pågående skuldsaner­ing. Efter två strokes har hans rörelseför­måga

påverkats och han sitter i rullstol en stor del av sin vakna tid.

– Jag blir nu tvungen att bosätta mig i mitt rullstolsg­arage som är tre kvadratmet­er stort. Kommunen tvingar mig att bo där olagligt, men jag har ingen annanstans att ta vägen.

Det mobila garaget är dessutom flyttat från hemmet han vräktes ifrån till en uppställni­ngsplats i Halmstad. Som hemlös tänker han även söka sig till nattkaféet i Halmstad. I garaget finns inga möjlighete­r att laga mat, gå på toaletten eller duscha.

– Hylte kommun har varken kunnat lösa en bostad eller sysselsätt­ning åt mig.

Mannen hävdar att han har kommit med många egna förslag på sysselsätt­ning och hört av sig till 19 hyresvärda­r.

– Men de säger att bostadsans­ökan måste gå via kommunen på grund av min bakgrund med betalnings­anmärkning­ar och skuldsaner­ing.

UTÖVER STÄMNINGEN mot hyresvärde­n planerar han nu att stämma Hylte kommun.

– Måste man dö först, innan hjälpen kommer?

Kommunen svarar inte på frågor om enskilda personer, men förklarar att om en individ blir hemlös, exempelvis till följd av en vräkning, kan kommunen stötta upp med en ”tak över huvudetlös­ning”.

KOMMUNEN KAN OCKSÅ förmedla kontakt mellan hyresgäste­n och hyresvärde­n.

– Hylte kommun har, genom vår socialtjän­st, det yttersta ansvaret för att våra medborgare får det stöd och den hjälp han eller hon kan behöva. Däremot är kommunen ingen bostadsför­medling utan det ligger ett stort ansvar på den enskilde att hitta och behålla sitt boende, säger Emma Gröndahl, ställföret­rädande arbets- och näringsliv­schef under tiden Christer Grähs har semester.

Är det tillåtet att bosätta sig i ett rullstolsg­arage?

– Socialtjän­sten har inte rätt att avgöra vad som är lagligt och inte lagligt rörande bostadsmar­knaden, säger Emma Gröndahl.

Vad gör ni om ni får reda på att en person använder ett rullstolsg­arage på tre kvadratmet­er som bostad?

- Vi värnar alltid om den enskilde individen och gör det vi kan inom gällande lagstiftni­ng. Dialog och utredning får visa vilka insatser som kan komma i fråga, säger Gröndahl.

”Hylte kommun har varken kunnat lösa en bostad eller sysselsätt­ning åt mig”

hemlös man i Hylte

 ??  ?? HP skrev om mannen 22 juni 2018.
HP skrev om mannen 22 juni 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden