Hallandsposten

Miljoner satsas på simkunnigh­et

HALMSTAD: MILJONPROJ­EKT SKA TILLGÄNGLI­GGÖRA SIMNING.

- JENNIFER LAST

Simkunnigh­eten bland barn i Halmstad är god, men nu ska den bli bättre ändå. Kommunen satsar tre miljoner för att nå det målet.

På SK Laxens simskola har grupperna i nivå ett och två har varit helt fulla i sommar och enbart någon enstaka plats har funnits ledig i de mer avancerade grupperna.

– FÖRÄLDRARN­A HAR legat på för att barnen ska få en plats och jag tror att folk förstår hur viktigt det är. Det kan vara livsfarlig­t med vatten om man inte känner till det. Vi känner ett ansvar att upplysa fler om vikten av simkunnigh­et, säger Erica Ivansson, vikarieran­de simskolean­svarig på SK Laxen.

SEDAN EN TID tillbaka har märkessyst­emet och läroplanen ändrats. Syftet är att barnen ska bli belönade i ett tidigare skede för att ge motivation till att fortsätta.

– Systemet har anpassats för alla och de måste känna att de kommer framåt, säger Erica Ivansson.

Då Brottet även håller öppet för allmänhete­n under simskoleti­mmarna läggs extra mycket fokus på att eleverna inte ska bli störda av allt som sker i deras omgivning.

– Simlärarna är helt fantastisk­a vad gäller att få barnen att fokusera. Men det är bra att de blir vana vid miljön, även om det är under kontroller­ade former, säger Erica Ivansson.

Lovisa Almqvist har jobbat som simlärare i två och ett halvt år. Vanligtvis bor och sysselsätt­er hon sig i Stockholm, men brukar under sommartid besöka föräldrarn­a i Halmstad och passar då på att jobba på SK Laxens simskola.

–Den här simskolan är väldigt bra anpassad för alla. Det är en bra blandning och det är kul och viktigt att alla får chansen. Det känns faktiskt som att barnen här är mer vana vid vatten än stockholma­rna, säger hon.

UNDER HÖSTEN INFÖRS intensivsi­mskola i kommunens skolor – ett miljonproj­ekt för att tillgängli­ggöra simningen för barn.

Enligt Johanna Birrkjar Andersson, simskolean­svarig för alla Halmstads simskolor, är simkunnigh­eten i Halmstad bra – men kan bli bättre.

– Det intensiva ger ett bättre resultat och det är bra om det börjar i en så tidig ålder som möjligt, säger hon.

Kommunen satsar omkring tre miljoner på projektet som drar igång vecka 38. Intensivku­rsen arrangeras genom skolorna och sker måndag till fredag under en tvåveckors­period för förskolekl­asser och årskurs två, och en vecka i årskurs fem.

– Vi testar detta under tre år, men vi tror att det kommer rulla på bra. Intensivsi­mskolan innefattar både simning och skolskjuts. Vi vill att det ska vara tillgängli­gt för alla, säger Johanna Birrkjar Andersson.

Den rekordvarm­a sommaren har resulterat i högt tryck på kommunens simskolor. Under hösten satsar kommunen för att öka simkunnigh­eten ytterligar­e.

 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? KÄNNA EFTER. Har man vant sig vid dryga 30 grader på land, kan vattnet i bassängen kännas lite kallt.
Bild: JOHAN PERSSON KÄNNA EFTER. Har man vant sig vid dryga 30 grader på land, kan vattnet i bassängen kännas lite kallt.
 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? HOPP. Astrid Nöjd gör ett jättehopp i bassängen med lillasyste­r Ingrid Nöjd som publik.
Bild: JOHAN PERSSON HOPP. Astrid Nöjd gör ett jättehopp i bassängen med lillasyste­r Ingrid Nöjd som publik.
 ??  ?? DYKA. Tuva Tjövmark, 8: ”Det är roligt att man lär sig simma och kan bli bättre på det.”
DYKA. Tuva Tjövmark, 8: ”Det är roligt att man lär sig simma och kan bli bättre på det.”
 ??  ?? DYKNING. Julia Funquist (6), Elsa Fängström (7), Bonnie Arvidsson (6) och Ivar Mattson (8) utvecklar sin dykteknik.
DYKNING. Julia Funquist (6), Elsa Fängström (7), Bonnie Arvidsson (6) och Ivar Mattson (8) utvecklar sin dykteknik.
 ??  ?? LÄNGD. Hugo Hiller håller på att simma 2000 meter, det vill säga 40 längder. Framför sig har han Tuva Tjövmark.
LÄNGD. Hugo Hiller håller på att simma 2000 meter, det vill säga 40 längder. Framför sig har han Tuva Tjövmark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden