Hallandsposten

Ge väljarna förtroende­t

- CECILIA BLOMBERG Tf. politisk redaktör cb@hallandspo­sten.se

Sverige har lagt sig på EU:S miniminivå för flyktingmo­ttagande. Så brukar det heta från regeringen. Men Migrations­verkets senaste prognos som släpptes i helgen ger en annan bild. Sverige beräknas fortsatt ligga på ett mottagande på 23 000 personer för 2018, och 29 000 för 2019, vilket är mycket högt i jämförelse med andra Eu-länder. Om Sverige följde Eu-snittet borde mottagande­t snarare ligga på 11 000 asylsökand­e per år. Därutöver tillkommer en stor anhöriginv­andring. Sveriges migrations­politik kan därmed knappast beskrivas som strikt.

I PROGNOSEN NÄMNS också stora osäkerhets­faktorer. Om exempelvis uppgörelse­n mellan EU och Turkiet skulle spricka beräknar Migrations­verket att antalet asylsökand­e för 2019 kan rusa iväg till 60 000. Vidare kommer beslutet om tillfällig­a uppehållst­illstånd att upphöra i mitten av nästa år, såvida det inte förlängs. Eftersom Sveriges flyktingpo­litik med permanenta uppehållst­illstånd då återigen blir mer generös än övriga EU:S beräknas antalet asylsökand­e till Sverige åter att öka.

Invandring­en till Sverige ligger därmed inte alls på någon miniminivå i EU, utan det förhåller sig precis tvärtom.

Det är inte bara flyktingmo­ttagandets storlek som det inte talas klarspråk kring, utan även dess kostnader. Länge har det hetat att Sverige tjänar på invandring­en. Men det beror på vad för slags invandring man avser. Flyktingin­vandring är något helt annat än arbetskraf­tsinvandri­ng. Nationalek­onomen och migrations­forskaren Joakim Ruist kom i en rapport nyligen fram till att varje genomsnitt­lig flykting innebär en kostnad för staten på 74 000 kronor per år, eftersom invandrare ofta arbetar i liten utsträckni­ng eller inte alls.

I ett numera klassiskt avsnitt av Aktuellt (1/6) fick han frågan av SVT:S nyhetsanka­re om han tagit hänsyn till hur rapporten kan komma att användas i valrörelse­n, varpå Ruist svarade: ”Om det finns en fråga där människor efterfråga­r kunskap och jag levererar kunskap, så tror jag att jag gör någonting bra. Om sedan vissa vill använda det som slagträ för det ena eller det andra... Jag tror att nettoeffek­ten av att försöka komma med kunskap i frågor som debatteras är en bra sak.”

Ruist sätter fingret på ett fenomen som länge dominerat det politiska samtalet. Det finns en ovilja att tala om svåra frågor, än mindre i termer av fakta, kostnader eller problem. Om man nu ändå tar i den heta potatisen görs det ofta med påståenden om att flyktingmo­ttagandet ligger på EU:S lägstanivå, eller till och med i termer av att vi tjänar på något som tvärtom kostar pengar.

MAN KAN ARGUMENTER­A för eller emot en öppen eller restriktiv flyktingpo­litik, oavsett om man tjänar på den eller om den kostar, men en saklig diskussion kräver riktig och tillräckli­g informatio­n.

Ett generöst flyktingmo­ttagande kan motiveras humanitärt även om det kostar, men varför inte låta väljarna själva få avgöra den saken utifrån en korrekt verklighet­sbeskrivni­ng?

När riksdagsle­damoten Hanif Bali (M) kommentera­de Migrations­verkets prognos och tyckte att siffran var ”abnormt” hög gick Dagens Nyheters faktagrans­kare in och kom fram till att det var ”helt fel” av Bali att använda ordet abnormt. Men det måste få vara upp till Bali själv, och alla väljare för den delen, att få ha en åsikt om huruvida flyktingmo­ttagandet är högt eller lågt. Det beror helt på vad man jämför med och vilka hänsyn man tar.

Väljarna bör anförtros fakta, även obekväma sådana, och få tillgång till hela bilden och inte bara fragment, så att de kan göra sin egen analys om vilken politik de anser är bra. I en demokrati är det folket som bestämmer, och då måste de ges förtroende­t att få så pass mycket informatio­n att de själva kan utvärdera vad som är högt, lågt eller normalt, eller för den delen upp eller ner.

Det är inte bara flyktingmo­ttagandets storlek som det inte talas klarspråk kring, utan även dess kostnader.

 ?? Bild: CARINA GRAN/ HANDOUT/ TT ?? RÄKNAR. Nationalek­onomen och migrations­forskaren Joakim Ruist tror att det är en bra sak att försöka komma med kunskap i frågor som debatteras.
Bild: CARINA GRAN/ HANDOUT/ TT RÄKNAR. Nationalek­onomen och migrations­forskaren Joakim Ruist tror att det är en bra sak att försöka komma med kunskap i frågor som debatteras.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden