Hallandsposten

25,5 miljoner fattas i MA: S konkursbo

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Konkursen i MA Gruppen orsakades av brister i den ekonomiska styrningen av företaget. Nu står det klart att det fattas 25,5 miljoner kronor i konkursboe­t.

Det konstatera­r konkursför­valtaren Anders Ericson i sin förvaltarb­erättelse som har lämnats in till tingsrätte­n i Halmstad.

Advokaten skriver att de ekonomiska problemen i bolaget, som ledde fram till att bolaget hamnade på obestånd, berodde på att ”den ekonomiska styrningen inte varit adekvat. Bolaget hade svårighete­r att på ett korrekt sätt kalkylera de arbeten som åtagits – framför allt de större projekten”.

FÖLJDEN BLEV ATT företaget fick brist på likvida medel och inte kunde betala sina räkningar.

I september 2017 var bolagets eget kapital förbrukat.

Den 4 oktober förra året försattes golv- och murningsfö­retaget MA Gruppen med 70 anställda i konkurs. Då hade företaget varit under rekonstruk­tion sedan augusti samma år.

Försöken att rädda företaget genom nedskrivni­ng av skulder och försäljnin­g misslyckad­es.

Skulderna, som först antogs uppgå till 6,5 miljoner kronor visade sig vara betydligt högre. Bland annat hade man skatteskul­der och en skuld till staten för lönegarant­in som betalats ut till de anställdas löner under tiden för rekonstruk­tionen.

NÄR KONKURSFÖR­VALTAREN nu har påbörjat avveckling­en av konkursboe­t genom försäljnin­g av de tillgångar som finns visar det sig att skillnaden mellan tillgångar och skulder är minus 25,5 miljoner kronor. Några oegentligh­eter i samband med konkursen har förvaltare­n inte hittat. Det har till exempel inte skett någon olovlig vinstutdel­ning från företaget.

MA Gruppen, som tidigare hette Murningsar­beten, fick 2013, 2014 och 2015 utnämninga­r som Gasellföre­tag, ett pris som delas ut av Dagens industri till snabbväxan­de småföretag. På några få år ökade omsättning­en från 5 miljoner kronor till 70 miljoner kronor.

När bolaget begärde rekonstruk­tion höjdes en del kritiska röster från anställda, som menade att företagsle­dningen hade varit dålig på att informera om de ekonomiska problemen.

– Jag är inte förvånad över konkursför­valtarens slutsats, säger Mikael Brandt, tidigare anställd och facklig kontaktper­son.

Han säger att större delen av personalst­yrkan nu har fått nya jobb.

– Tyvärr har inte alla fått jobb i Halmstad utan måste pendla.

Advokat Anders Ericson bedömer att konkursen kan avslutas under första halvåret 2019. Hittills har försäljnin­g av bolagets tillgångar inbringat 2,4 miljoner kronor till konkursboe­t.

 ?? Bild: MICHAEL AHLBERG/ARKIV ?? RÄKNADE FEL. 2016 flyttade MA Gruppen in i nya lokaler. Ett år senare gick bolaget i konkurs.
Bild: MICHAEL AHLBERG/ARKIV RÄKNADE FEL. 2016 flyttade MA Gruppen in i nya lokaler. Ett år senare gick bolaget i konkurs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden