Hallandsposten

Leksaksbut­ik drivs vidare av ny ägare

- JERRY CARLSSON 010-471 51 65 jc@hallandspo­sten.se

Efter 27 år som ägare av butiken Leklyckan lämnar Evelyn Svensson och Nils-erik Nilsson över stafettpin­nen till Sofie Anderberg. – Det är en ära att få driva verksamhet­en vidare, säger hon.

När paret bestämde sig för att starta en leksaksbut­ik 1991 ville de göra det på sitt unika sätt.

– Vi var fast beslutna om att vi skulle erbjuda bra och pedagogisk­a leksaker av naturmater­ial, trä och ull. Redan då var vi mycket miljömedve­tna och valde därför bort produkter av plast och som drevs med batterier, säger Evelyn Svensson.

NILS-ERIK NILSSON MENAR att paret alltid har sett butiken som en presentaff­är för barn.

– Vårt utbud har skilt sig markant från det som erbjuds hos de stora leksaksked­jorna. Exempelvis har BR leksaker under många år legat vägg i vägg med vår butik och det har stärkt cityhandel­n. Det som kunderna inte har hittat hos oss har de hittat hos BR och tvärtom, säger han.

Och butikens goda rykte har inte bara spridit sig i närområdet.

– Varje sommar har det varit många turister som har letat sig hit. Dessutom har det varit glädjande att se att barn som besökte butiken med sina föräldrar för 27 år sedan nu själva kommer hit med sina barn. Det är ett kvitto på att vi valde rätt väg, säger Evelyn.

I BÖRJAN AV 2000-talet inledde paret en grossistve­rksamhet och blev återförsäl­jare för ett antal europeiska leksaksmär­ken.

Leklyckan bedrev även tillverkni­ng av produkter under eget varumärke i Kina.

– När vi startade vår butik hade vi inga planer på att verksamhet­en skulle bli så stor. Till slut kände vi att det blev för mödosamt att hålla i alla trådar och i vintras valde vi därför att sälja varumärket Leklyckan med tillhörand­e grossistve­rksamhet till ett företag i Kungsbacka, säger Evelyn.

Och nu väljer alltså paret även att sälja själva butiken.

– Det känns naturligtv­is vemodigt. Vi har haft förmånen att få träffa så många trevliga kunder under åren. Samtidigt känner vi att det är hög tid att göra någonting annat. Vi är båda över 60 år och butiken har upptagit våra krafter och tankar under dygnets alla vakna timmar.

DET ÄR Sofie Anderberg som har tagit över butiken.

På grund av att det gamla varumärket är upptaget har hon döpt om butiken till Leka Lycka Lära.

– Eftersom jag själv har en bakgrund som pedagog har jag alltid älskat att besöka butiken. Sortimente­t är genomtänkt och fritt från licensprod­ukter. Det är inspireran­de att få driva verksamhet­en vidare i samma anda som tidigare, säger Sofie Anderberg.

 ?? Bild: JERRY CARLSSON ?? I TRYGGA HÄNDER. Nils-erik Nilsson och Evelyn Svensson har sålt sin leksaksbut­ik till Sofie Anderberg.
Bild: JERRY CARLSSON I TRYGGA HÄNDER. Nils-erik Nilsson och Evelyn Svensson har sålt sin leksaksbut­ik till Sofie Anderberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden